Radionica o ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu

ek_radionica.jpg

Prvi dan radionice održan je 6. studenoga 2012. u IMPACT centru u Zadru. Polaznici radionice bili su savjetodavci PSS-a te vinogradari i vinari iz četiri dalmatinske županije korisnici UNDP potpore.

Prisutne poljoprivrednike na početku radionice pozdravio je dožupan Zadarske županije Đani Bunja. Istaknuo je kako je zbog očuvanosti, plodne zemlje te tradicije bavljenja vinogradarstvom Zadarska županija idealna za razvoj ekološkog vinogadarstva. Izrazio je zadovoljstvo porastom broja ekoloških vinara i vinogradara u županiji i rekao: „Dokaz da se vinogradarstvo i vinarstvo u Zadarskoj županiji kreće u dobrom smjeru je i broj vinogradara i vinara, koji se s raznih smotri i manifestacija vraćaju s vrijednim priznanjima".

ek_radionica1.jpg

U ime PSS-a prisutne je pozdravila Gordana Dragun, rukovoditeljica Podružnice Zadarske županije.

Predavači na radionici su bili profesori Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc Jasminka Karoglan Kontić, prof. dr. sc. Edi Maletić, prof. dr. sc. Marija Cerjak i prof. dr. sc. Ana Jeromel te Tomislav Petrović, voditelj Odjela integrirane i ekološke poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede RH i mr. sc. Marija Ševar, rukovoditeljica Odsjeka za ekološku i integriranu poljoprivredu PSS-a.

Na radionici su obuhvaćeni svi važniji elementi ekološkog uzgoja vinove loze i proizvodnje ekološkog vina, od izbora položaja i sadnje vinograda, sustava održavanja tla i agrotehničkih zahvata, suzbijanja bolesti i štetnika, važnosti izbora sorte u ekološkom vinogradarstvu, preko marketinške strategije ekološkog vina i stanja na tržištu, do pitanja prerade, njege i dozrijevanja ekološkog vina te njegove kakvoće i reputacije.

Sa 48 ekoloških proizvođača Zadarska županija je najbolji primjer ekološke poljoprivrede,Ekološko vinogradarstvo je u Hrvatskoj tek u začetku, no važno je istaknuti kako klimatski i okolišni uvjeti, duga tradicija uzgoja vinove loze te turizam, koji otvara značajno tržište za plasman eko proizvoda, jamče izrazito povoljne preduvjete za njegov snažniji i brži razvoj. U Hrvatskoj ima 614 hektara ekoloških vinograda, dok Zadarska županija, sa 134 hektara ekoloških vinograda i 27 registriranih ekoloških vinara, bilježi najveći broj ekoloških vinogradarskih hektara i ekoloških vinara na području Dalmacije". Temeljem Akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede u RH (2011. – 2016.) predviđa se prosječni godišnji porast površina i proizvođača od 30 %, s tim da se očekuje da bi do 2016. godine 8 % površina u RH trebalo biti pod ekološkim nadzorom.

Drugi dan radionice, 7. studenoga 2012., polaznici radionice su posjetili vinariju PG Šime Škaulja u Nadinu. Obilaskom vinarije imali su priliku čuti iz prve ruke o proizvodnji i brendiranju visokokvalitetnih ekoloških vina, a i kušati ekološka vina na degustaciji uz stručno vodstvo.

Nakon obilaska vinarije, nazočnima je prof. dr. sc. Edi Maletić iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Zagreb prezentirao Projekt maraština. Cilj tog projekta je povećanje proizvodnje autohtone sorte maraština, koja se danas na zadarskom području sadi uglavnom u miješanim nasadima i koristi isključivo za poboljšanje arome drugih bijelih vina. Obilježja te sorte su atraktivan grozd, male okrugle bobe. Zbog visoke razine šećera i karakteristične arome sorta je pogodna za proizvodnju vrhunskog prošeka. Stoga je taj projekt poticaj drugim vinogradarima i vinarima zadarskog područja da podižu nove vinograde sadnjom autohtone sorte i proizvodnjom vina Maraština, koje će svojom kvalitetom i specifičnom aromom biti prepoznatljivo na tržištu.

 vinarija_radionica.jpg  paleta_vina_radionica.jpg

PG Škaulj posjeduje oko 20.000 trsova vinove loze u ekološkom uzgoju, a cilj im je podizanje novih vinograda i povećanje proizvodnje vina. Šime Škaulj je jedan od 83 korisnika Programa za poticanje zelenog poduzetništva, kojeg je pokrenuo Projekt COAST, u suradnji sa županijskim razvojnim agencijama četiri dalmatinske županije. Član je Udruge vinogradara i vinara Nadin. U svojoj paleti nudi dva vrhunska crna vina Merlot i Cabernet sauvignon te tri kvalitetna vina, crna Cavee Tomislav i Syrah te bijelo Maraština. Zbog vrhunske kvalitete svojih vina dobitnik je brojnih priznanja i nagrada na različitim vinarskim manifestacijama, među kojima treba istaći srebrnu medalju na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom sajmu vina u Londonu za ekološko vino Cabernet sauvignon.

Nakon drugog dana radionice djelatnici PSS-a, savjetnici drugih odsjeka (ne ekoloških) pozitivno su reagirali na predočeno i viđeno, uz napomenu, da im je isto bilo nezamislivo prije pet ili deset godina. Cilj radionice je ostvaren.

 

mr. sc. Marija Ševar,
rukovoditeljica Odsjeka  

dr. sc. Mirna Ceranić Sertić,
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis