Kontrola ispravnosti muznih uređaja u općini Dežanovac

Posjetili smo još 7 gospodarstava s ciljem mjerenja i  utvrđivanja ispravnosti muznih uređaja. Izmjereni su parametri kod 19 muznih jedinica i 15 kanti za mužnju. Mljekovodi i izmuzišta su u gotovo ispravnom stanju sa manjim odstupanjima od propisanog, jer su građeni pod nadzorom stručnih osoba. Usporedbom rezultata mjerenja sustava mužnje na kantu pokazalo se da su pulsatori neispravni a neki gotovo neupotrebljivi, podtlak je povećan ili smanjen, broj pulzacija je smanjen ili povećan. Ovi nedostaci uzrokuju upalu vimena i povećavaju troškove liječenja. Sistem mužnje u kantu se najviše upotrebljava na našim gospodarstvima ali nažalost većinom ih  slažu proizvođači mlijeka sami bez nedovoljno stručnog znanja. Upotrebljavaju se vrlo stari  pulsatori i muzni uređaji sa vrlo malom sabirnim centrom u muznoj jedinici – što vrlo često uzrokuje oštećenja vrha sisa. Nakon kontrole ispravnosti muzne opreme svako gospodarstvo je dobilo savjet za uklanjanje nedostataka na muznoj opremi.

Zahvala također OPG-u Ane Drobni, koje je vrlo otvoreno za pripremu raznih prezentacija i edukaciju poljoprivrednika. Ana Drobni je poznata kao žena oračica i u zadnjih pet godina redovito sudjeluje u natjecanju orača BBŽ. Obrađuju 100 ha zemlje i bave se ratarskom proizvodnjom i proizvodnjom mlijeka. Prema svojim mogućnostima se postupno razvijaju.

muzni_9_11.jpg

 Konstantnom edukacijom proizvođači mlijeka su sve više svjesni da samo sa ispravnim uređajima za mužnju mogu postići bolje zdravlje krava, odnosno prvi razred mlijeka, što znači i veću cijenu mlijeka. Prisutni proizvođači mlijeka su radionicu ocijenili vrlo korisnom i iskazali potrebu za nastavkom ovakvih radionica. Radionicu je vodio Ivica Prpić dipl.ing.agr.

muzni1_9_11.jpg

 

mr. sc. Marija Kuhinek
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis