IPARD INFO DANI u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Na radionici je sudjelovao veliki broj zainteresiranih poljoprivrednika iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, koji su detaljno informirani o mogućnostima kandidiranja projekata putem IPARD programa u sklopu ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, te preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda, te o mogućnostima u sklopu novog izmijenjenog Pravilnika o provedbi mjera 101 i 103.

ipard1.jpg

Novim spomenutim Pravilnikom, koji će biti objavljen do konca 2012. godine, a na osnovu kojeg će se raspisati natječaj početkom 2013. godine, biti će proširene mogućnosti u smislu obnovljivih izvora energije za potrebe poljoprivrednih proizvođača, kupovina mehanizacije (traktora, te opreme za sjetvu, gnojidbu, zaštitu, žetvu i transport), nabava opreme za preradu grožđa, te proizvodnju i skladištenje vina.

Veliko zanimanje i uključenost poljoprivrednika u raspravu izazvali su primjeri dobre prakse u korištenju IPARD programa, gdje se iz prve ruke moglo čuti o iskustvima prilikom kandidiranja projekata, mogućim preprekama, te obvezama (od utvrđivanja tehnološkog plana, izrade glavnog projekta, te konačno kandidiranja projekta na natječaj) koje su uistinu znatne, ali svakako izvedive.

Na koncu radionice, ugodna uhu su bila i razmišljanja o nastojanjima poljoprivrednika u nova ulaganja na gospodarstvima pomoću sredstava IPARD programa. 

 

 

mr. sc. Gordan.Sučić
Marijan Gelo dr. vet. med.
PSS Podružnica Vukovarsko-srijemske županije

Pripremi za ispis