Pomaci u ratarstvu u Sisačko moslavačkoj županiji

To se događalo prošle godine nekim ratarima. Razočarani poljoprivrednici u takvim slučajevima odustaju.

Ali, ima upornih i hrabrih.

U selu Gredi kraj Siska, vrijedni ratar i svinjogojac Ivan Špišić, koji obrađuje stotinjak i više hektara odlučio je ove godine posijati uljanu repicu po propisanoj tehnologiji i recepturi, uvjeren da će tek sada imati još bolji proizvodni rezultat s repicom, iako je zadovoljan s prošlogodišnjim urodom.

Uzevši uzorke tla za analizu povratno je dobio sliku stanja tla.

Radi se o kiselom tlu. Odlučio je investirati u stroj za kalcizaciju, veličinom primjeren za svoje gospodarstvo, te izvršio kalcizaciju na površina predviđenim za uljanu repicu. Smatra da će se investicija brzo isplatiti , jer je veći trošak bacati gnojivo u tlo „napamet“, a biljka ga ne može uzeti.

Kiša koja je pala sredinom rujna pomogla je u kvalitetnoj pripremi tla i sjetvi.

Posijana na kalcizirano tlo, po propisanoj recepturi gnojidbe prema analizi tla, sada je već sva nikla. Budu li vremenske prilike dalje naklonjene ovaj poljoprivrednik nada se da će postići još bolji prinos nego lani. Pratit ćemo započetu proizvodnju, te nagodinu prezentirati rezultate.

Nabavljeni stroj za kalcizaciju imat će posla i na drugim površinama i drugim kulturama, pobudio je zanimanje i drugih poljoprivrednika. Selo Greda je među najvećim selima županije.

U dvadeset godišnjoj praksi zimska predavanja su u ovom selu najposjećenija.

  

Janica Matokanović, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis