Peti garešnički sajam

gare_.jpg

Poljoprivredna savjetodavna služba je već tradicionalno suorganizator ove manifestacije i organizator predavanja. Ove godine predavanje je održao Marcel Stipaničić, dipl. iur. „Tumačenje zakona o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi”. Sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi je pojednostavljeno i za poslodavce i za sezonske radnike, da bi se na što jednostavniji način uspjelo ispoštovati zakonsku regulativu. Sezonski radnici mogu biti svi osim zaposlenih, maloljetnih i umirovljenika koji su zbog zdravstvenog stanja morali otići u prijevremene invalidske mirovine. Njihov radni dan se najjednostavnije može regulirati na polju u voćnjaku ili na farmi.

gare1.jpg

Drugo predavanje, u sklopu okruglog stola, održao je mr. sc. Goran Mirjanić „Proljetni radovi u pčelinjaku” i "Aktualnosti u pčelarstvu” iz susjedne nam Bosne i Hercegovine. Predavanje je održao na vrlo slikovit način i sa puno detalja iz vlastite prakse, pokušavajući pčelarima dati na uvid, da se štete od prirodnih nepogoda moraju svim sredstvima i načinima izbjeći ili umanjiti. Tehnologija u pčelarstvu ide naprijed, mnoge stvari se iz godine u godinu mijenjaju. To je bilo vrlo interesantno, jer naši su pčelari pogođeni ove godine osim prirodnim nepogodama i nedostatku financijske potpore. Sajam je posjetio mr. sc. Luka Čuljak , pomoćnik ministra poljoprivrede, i prisustvovao okruglom stolu. Tamo je pojasnio pčelarima neke novosti koje planira Ministarstvo poljoprivrede, da bi se izbjegle nesuglasice, jer su se sredstva za pčelarstvo raspodjeljivala preko saveza, a neke udruge i neki pčelari nisu članovi Saveza pčelara. U svakom slučaju interakcija proizvođača i mjerodavnih institucija je itekako dobro došla u ovo vrijeme promjena.

Garešnički sajam nema nikakvih stručno-cehovskih ograničenja, pa su sajmu nazočili voćari, pčelari, povrćari, tradicijski zanati i jedna registrirana sirana iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Lijepo vrijeme konca rujna je u glavnoj garešničkoj ulici izmamilo je brojne posjetitelje. Prvi sajmovi su se održavali u listopadu i na tržnici pa je tako broj posjetitelja, ali broj izlagača bio puno manji.

 

Darija Marković, dipl. ing. agr.
poljoprivredni savjetnik

Pripremi za ispis