Učenici Prve osnovne škole Ogulin posjetili OPG-a u Josipdolu

             Obilazak je započeo posjetom OPG-a Jose Bertovića koji se bavi proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Učenici su se najprije uputili u pčelinjak sa stotinjak košnica. Gosp. Bertović objasnio im je kako pčele proizvode med i spremaju ga u sače, te im pokazao kako izgleda unutrašnjost košnice. Nakon teoretskog djela učenici su i sami iskušali kako se iz sača izdvaja med. Pomogli su gosp. Bertoviću složiti okvire u vrcaljku i okušali se u vrcanju meda. Također su vidjeli i neki odjenuli odjeću pčelara. Pomalo izmorene učenike razveselio je stol u dvorištu prepun slatkiša i različitih proizvoda od meda koje je za njih pripremila gospođa Bertović.

skola1.jpg skola2.jpg

OPG Bertović 

           Siti i zadovoljni uputili su se oko jedan kilometar pješice do OPG-a Miščević. OPG Miščević bavi se proizvodnjom različitih vrsta sireva i posjeduje vlastitu mini siranu, a smješteno je na Cesti sira Karlovačke županije. Gosp. Milan Miščević pokazao je učenicima laktofriz gdje se čuva mlijeko, prostorije u kojima se proizvodi sir, te prostoriju u kojoj se čuva sir do pakiranja. Obilazak ovog OPG-a završio je u prodavaonici sira gdje ovo gospodarstvo nudi različite vrste sireva na prodaju.

skola3.jpg skola4.jpg

OPG Miščević 

             Nedaleko od sirane Miščević smješteno je OPG Matije Belavića. Ovo gospodarstvo posjeduje nasad kupine površine 0,7 hektara i upisano je u upisnik ekoloških proizvođača. Iako je berba kupina već na izmaku i većina plodova je pobrana učenici su veselo trčali po nasadu i tražili slatke plodove. Vlasnik ih je počastio sokom od kupina i ispričao im kako se on proizvodi kao i ostali proizvodi koje ovo gospodarstvo proizvodi: pekmeze, likere i vino od kupina. Obišli su i prostoriju u kojoj se čuva vino.

skola5.jpg skola6.jpg

OPG Belavić

           Sretni i zadovoljni svime što su saznali i vidjeli učenici su se vratili u centar Josipdola, poigrali se u parku ispred Osnovne škole Josipdol, te vlakom vratili u Ogulin. Ovom terenskom nastavom i oni su obilježili Moj zdravi dan i Europski tjedan kretanja. 

 

            dr. sc. Mirna Ceranić – Sertić
viša stručna savjetnica

 

 

Pripremi za ispis