Posljedice požara na području Grada Skradina

Tužno je ovih dana proći skradinskim krajem. Miris borova, pjev ptica, zelenilo maslina i vinove loze zamjenio je miris paljevine, crnilo izgorjelih borova i masline koje iz daljine nalikuju na stogove suhe slame a ne na zimzelena stabla. Ne može se čuti cvrkut ptica ni cvrčaka, samo iz obližnjih sela dopire lavež pasa. Atmosfera kao iz filmova „apokalipse“.

Skradin_P4.JPG

Tužna je i bilanca ovogodišnjih požara. Ukupna opožarena površina u četiri velika požara tijekom kolovoza iznosi 1 200 ha (šume, poljoprivredno zemljište).

Skradin_P5.JPG

Štete od požara na poljoprivrednim kulturama prijavilo je ukupno 260 obiteljskih gospodarstava. Najviše su stradale masline prijavljena su 11 362 stabla, 25 175 čokota vinove loze i 1 388 stabala ostalih voćnih vrsta (bajam, smokva, šipak…). Ove brojke su u naravi sigurno i veće jer dio poljoprivrednika nije prijavio nastale štete.

Skradin_P3.JPG

Posljedice ovih požara obiteljska gospodarstva osjećat će narednih nekoliko godina. Koliki je obim štete vidjet će se tek u proljeće kad krene vegetacija. Gospodarske štete osim direktnih, bit će i indirektne jer će dio ljudi sigurno izgubiti volju za obnovu opožarenih nasada.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis