Održani 5. Dani šljiva i rakija u Siraču

sirac1.jpg

Okosnica izložbe bilo je ocjenjivanje proizvedenih rakija kojih je ove godine za izložbu prijavljeno 31 a ocjenjivanje je metodom od 20 bodova obavila stručna komisija na čelu sa predsjednicom, gospođom Vesnom Jurak iz tvrtke „Badel 1862“.
Rezultati ocjenjivanja su slijedeći: 11 rakija dobilo je priznanje za sudjelovanje, devet rakija dobilo je brončano odličje, sedam rakija dobilo je srebrno odličje, tri rakije dobile su zlatno odličje i jedna rakija dobila je veliko zlatno odličje.
Šampion izložbe i veliko zlatno odličje dobila je rakija šljivovica (1995.) proizvođača Igora Beranek iz Daruvara.
Zlato sa najvećim brojem bodova dobile su rakije viljamovka (2011.) proizvođača Zdenka Filipin iz Barice (općina Sirač) i rakija šljivovica (2010.) proizvođača Ivana Ciprijanović iz Novske.
Zlatnu medalju osvojila je i rakija šljivovica (2002.) proizvođača Martina Slama iz Šimljanika, (grad Garešnica).

sirac3.jpg

Zanimljiv, atraktivan i dobro posjećen bio je i ove godine stručni dio izložbe koji je i ove godine organizirala Savjetodavna služba. Nakon prošlogodišnjeg uspješnog i izuzetno zanimljivog teoretskog predavanja koje je održao mr. sc. Darko Kunovac iz Osijeka, naš veliki teoretski i praktični znalac na polju proizvodnje rakija, ove se godine prešlo na praktični dio.

Sa ciljem zornog prikaza i praktične obuke proizvođača rakija održana je dvodnevna terenska radionica na temu „Tradicionalno pečenje koma od šljiva“.

Prvoga dana radionice prikazana je priprema bakrenog kotla za pečenje rakije. Prisutni proizvođači koji peku rakiju na tradicionalni način u bakrenom kotlu nemalo su se iznenadili kad su saznali a posebno vidjeli koliko nečistoća i bakrenog oksida ima u neopranom i neredovito pranom kotlu a što sve završi u rakiji koju tako rado i često „konzumiramo kao lijek“.

Drugog dana radionice prikazana je pravilna destilacija i dobivanje zdravstveno ispravne i rakije dobre kvalitete.

Radionica je i ove godine pobudila veliki interes a i mnoge ljude nagnala da razmisle kakvu rakiju konzumiraju i koliko je ona zdravstveno ispravna, a s obzirom na prezentirano na radionici, u većini slučajeva to nije.

Sa mr. sc. Kunovcem dogovoren je i nastavak edukacije iduće godine koja bi trebala obuhvatiti pravovremenu berbu kvalitetne šljive i stručnu pripremu koma kao kvalitetne sirovine za destilaciju (na kvalitetnom kotlu) vrhunske rakije.
Nastavak 5. Dana šljiva i rakija upotpunjen je bogatim kulturno-umjetničkim programom, degustacijom desetaka vrsta jela pripremljenih od šljiva te nastupom tamburaške grupe „Baruni“.

sirac2.jpg

Vlado Bistrović, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis