11. natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije

Ove godine natjecalo se 13 orača od toga 10 u kategoriji plugova ravnjaka i 3 u kategoriji plugova premetnjaka. Osobito smo ponosni i na natjecateljicu gđu.  Anu Drobni iz Dežanovca kojoj je to 5. natjecanje.   

Sušno vrijeme koje već traje duže vrijeme otežavalo je samo oranje no i u takovim uvjetima orači su pokazali vještinu ove operacije.

Pobjednik u kategoriji oranja s plugom ravnjakom je Željko Krapec iz Severina, drugo mjesto osvojio je Milan Hađasija iz Šimljane, a treće mjesto Branko Sejka iz Hercegovca.

Pobjednik u  kategoriji oranja s plugom premetnjakom je Zoran Piskač iz Prgomelja, drugo mjesto osvojio je Valentino Rusan iz Severina, a treće mjesto Dalibor Mostovljanec iz Ćurlovca.

oranje_bbz_2.jpg
Zajednička fotografija 

Pobjednici će braniti boje naše županije na Državnom natjecanju u Sinju i ovim putem im želimo puno uspjeha.

Posebna zanimljivost natjecanja bila je oranje s konjskim zapregama. U natjecanju je sudjelovalo   5 zaprega čiji su vlasnici pokazali vještinu oranja ravnopravnu današnjim „mehaniziranim konjima“, jer nije lako raditi sa živim bićem koje može u svakom trenutku pokazati svoju ćud. Ovaj prikaz oranja održava se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već 3  godinu i ovogodišnji pobjednik odlazi na Svjetsko natjecanje u oranju u  Biograd na Moru gdje će se po prvi put održati Državno natjecanje u oranju sa konjskim zapregama.

oranje_bbz_3.jpg
Oranje konjskim zapregama

Pobjednici   u kategoriji oranja s konjskim zapregama su Ivica i Juro Capan iz Srijedske, drugo mjesto zauzeli su Tomislav Žeger i Dražen Cindrić iz Ivanske i treće mjesto Đuro i Matija Šabarić iz Velikog Trojstva.

Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i ove su godine sudjelovali u organizaciji natjecanja, pripremi parcela, a sve uz voditelja natjecanja kolege Đure Cerovčeca.

Vesna Bradić, dipl. inž. agr.
Podružnica PSS-a Bjelovarsko-bilogorske županie

Pripremi za ispis