Održano 10. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Ove vrlo zahtjevne organizacije prihvatili su se: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj, Poljoprivredna savjetodavna služba PO Vukovarsko-srijemske županije i grad Otok. Kao i svake godine glavni pokrovitelj natjecanja orača bila je Vukovarsko-srijemska županija, a glavni sponzor tvrtka „Lateran-agro“ iz Vinkovaca. Natjecanje su sponzorirali još i PIK – Vinkovci,  „Poljoopskrba Međunarodna trgovina“ – Zagreb, „Pioneer sjeme“ – Zagreb, PSC „Ferenčak“ – Križevci, PZ „Komletinci“ – Komletinci, „Agro-glas“ – Osijek, „Felix“ – Vinkovci,  PZ „Jankovci“ – Stari Jankovci,  Općina Bogdanovci, Croatia osiguranje. Za okrjepu i osvježenje na parceli i za vrijeme ručka pobrinuli su se „Osječka pivovara“ i vinari iz Iloka.

Na natjecanje se prijavilo trinaest odvažnih orača, od kojih je bilo deset u kategoriji plugova ravnjaka, a tri u kategoriji plugova premetnjaka. Svi oni su prošli edukaciju i trening prije natjecanja. Nakon izvlačenja startnih brojeva održana je mala svečana ceremonija otvaranja natjecanja. Ispred Udruge natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije sve prisutne pozdravio je Đuro Cerovčec i naglasio da se ovo natjecanje odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije, kao i to da je Vukovarsko-srijemska županija u prošlosti polučila značajne rezultate na državnom i svjetskom nivou. Darko Juzbašić, zamjenik pročelnika županijskog ureda za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj je istaknuo važnost ove manifestacije i izrazio spremnost za nastavkom suradnje. Natjecanje je otvorio Siniša Hrgović, pomoćnik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe i trener Hrvatske reprezentacije orača.

vsz1_.jpg

Po završetku otvaranja natjecatelji su svojim traktorima u mimohodu prošli ispred šatora za posjetitelje i potom zauzeli svoja startna mjesta. Nakon označenog starta počela je teška bitka za put u Sinj na državno natjecanje. Sve se odvijalo pod budnim okom sudaca Ivice Prpića, Gordana Sučića i Tomislava Milobare. Uvjeti za oranje su bili vrlo teški zbog suhe i tvrde zemlje, a dodatno je otežavala i vrućina. Nakon završenog oranja suci su pregledali sve parcele i odlučili da su najbolji:

 Plugovi ravnjaci  

  1. Ivan Jovanovac (Bošnjaci)
  2. Luka Matajić (Drenovci)
  3. Zlatko Polančec (Rajevo Selo)

Plugovi premetnjaci        

  1. Josip Vinković (Bošnjaci)
  2. Franjo Zetović (Retkovci)
  3. Antun Malešević (Komletinci)

Proglašenje pobjednika i dodjela vrijednih nagrada održana je u prostorijama Vatrogasnog doma u Komletincima. Nagrade oračima uručili su : Josip Šarić gradonačelnik grada Otoka, Tugomir Majdak predstavnik Ministarstva poljoprivrede i potpredsjednik svjetske oračke organizacije,Siniša Hrgović predstavnik PSS, a sponzori su uručili svoje poklone. Najmlađi orač Đuro Lešić dobio je godišnju preplatu za „Agroglas“. Predsjednik UNO-VSŽ Đuro Cerovčec uručio je tvrtki „Pioneer“ Zahvalnicu za dugogodišnju suradnju i sponzorstvo, sa željom da se ta suradnja nastavi i produbi.

U sklopu natjecanja tvrtka „Ferenčak“ iz Križevaca održala je prezentaciju strojeva za razbacivanje mineralnih gnojiva „Vicon“, grubera „Regent“, podrivača „Dondi“. Tvrtka „Poljoopskrba međunarodna trgovina“ također je izložila strojeve za koje je zastupnik i distributer, pri čemu je najveću pažnju privukao traktor „Valtra“. „Lateran-agro“ je predstavio traktore „Landini“ različitih snaga, a PIK-Vinkovci se predstavio sa svojim proizvodima koje je izložio na štandu..

Ovim putem zahvali bih se svim sponzorima i ljudima dobre volje koji su omogućili da se ovo natjecanje održi i nadam se da ćemo se vidjeti i iduće godine.

 

Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za mehanizaciju

Pripremi za ispis