Pojava medećeg cvrčka (Metcalfa pruinosa) u dolini Neretve

Redovitim pregledom nasada mandarina uočena je pojava medećeg cvrčka na pojedinim lokalitetima. Medeći cvrčak je kukac veličine od 5,5- 8 mm, tijelo mu je prekriveno voštanim izlučevinama pepeljaste boje. Prednja krila su trokutasta, a na bazalnom dijelu ima jedan par crnih točaka. Živi u većim zajednicama u neposrednoj blizini prometnica a kao izrazito polifagna vrsta za domaćina izabire šumsko drveće, ukrasno bilje, vinovu lozu, agrume, smokve, breskve, kupine i dr.

Štetnik ima 1 generaciju godišnje. Ličinke izlaze u drugoj polovici svibnja i prolaze 5 razvojnih stadija, a u srpnju počinje pojava odraslih oblika. Prezimljuje u pukotinama, pupovima i na kori trsova i drveća. Štete koje pričinjava su izravne i neizravne. Sisanjem na listu i stabljici domaćina utječe na slabiji porast, a izlučivanjem medne rose na koju se naseljavaju gljive čađavice plodovi gube tržnu vrijednost te predstavljaju fitosanitarni problem. Neizravne štete proizlaze još iz mogućnosti prijenosa patogenih virusa i fitoplazmi.

Obzirom da je štetnik registriran na području Vrgorca i Ljubuškog (BiH) te u okolici Dubrovnika još 2006. za pretpostaviti je da se u dolinu Neretve proširio putem zaraženog sadnog materijala te putem prometnica. Osim mehaničkog uklanjanja zaraženih izboja i kemijskog suzbijanja koje nije moguće uvijek kvalitetno provesti u Italiji i Francuskoj primjenjuju se biološke mjere suzbijanja osicom (Neodryinus typhlocybae). Za kemijsko suzbijanje medećeg cvrčka u RH registrirani su pripravci na osnovi alfa cipermetrina koji imaju dozvolu za suzbijanje na vinovoj lozi.

Kao izraziti polifag ovaj štetnik mogao bi u skoroj budućnosti prouzročiti štete proizvođačima voća, povrća i grožđa u dolini Neretve te je nužno pratiti moguće širenje štetnika na druge kulture. Nadalje javlja se potreba za istraživanjem mogućnosti biološkoj suzbijanja medećeg cvrčka te proširenje registracija pripravaka koji imaju dozvolu za suzbijanje ovog štetnika u zemljama EU.

slika_1.JPG

Slika 1:medeći cvrčak na mandarinama

slika_2.JPG

Slika 2:medeći cvrčak na mandarinama

slika_3.JPG

Slika 3: medeći cvrčak na mandarinama

s4.jpg

Slika 4:odrasli oblik medećeg cvrčka (Foto Ostojić)

s5.jpg

Slika 5: ličinka medećeg cvrčka (Foto Ostojić)

 

 

Pripremi za ispis