Okrugli stol o sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi

Zakon je prezentirala Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava. Gospođa Dalić nakon predstavljanja Zakona odgovarala je na pitanja postavljena e-mailom na adresu Ministarstva te na sva pitanja poljoprivrednih proizvođača koja su bila vezana za proizvodnju grožđa, duhana, voća, povrća u različitim vidovima rada u sezoni proizvodnje, kao i na pitanja postavljena od nositelja većih sustava proizvodnje.

sezonsko1.jpg

sezonsko2.jpg

Na kraju je pozdravljen novi Zakon koji je omogućio dnevno zapošljavanje jer je jednostavan za nositelje poljoprivrednog gospodarstva kao poslodavca, ali i za radnika. Važno je naglasiti da sezonski radnik u poljoprivredi može biti nezaposlena osoba, korisnik mirovine ili tražitelj zaposlenja.

Poslove sezonskog radnika u poljoprivredine ne mogu obavljati zaposlene ili samozaposlene osobe koje se nalaze u radnom ili socijalnom statusu na temelju kojeg su obvezno osigurane prema posebnim propisima, osobe zaposlene temeljem ugovora o radu za stalne sezonske poslove, osobe kojoj je utvrđena opća nesposobnost za rad, osobe osigurane na produženo osiguranje prema posebnom propisu (npr. pomorci), maloljetne osobe, te osobe koje koriste rodiljna ili roditeljska prava prema posebnim propisima.

Sezonski radnik može raditi u poljoprivredi može raditi najduže 90 dana u jednoj kalendarskoj godini, bez obzira na to da li je zaposlenik radio kontinuirano ili uz prekide.

Ovim zakon su zadovoljeni svi, država dobije svoj dio, radnik staž za dane rada, a poslodavac legalno radi i isplaćuje plaću radnicima.  

Đurđica Kšenek, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica
Pripremi za ispis