Predavanje Alexa Podolinskog u Zagrebu

Alex Podolinsky, pionir biodinamičke proizvodnje u Australiji, održao je 29. svibnja 2012. predavanje „Biodinamička poljoprivreda u svijetu“ u dvorani hotela Porin u Zagrebu. Slušatelji, njih 120, većinom mladih, pozorno su poslušali dvosatno predavanje g. Podolinskog. Nakon predavanja g. Podolinsky je još jedan sat odgovarao na pitanja prisutnih.

Podolinsky_Zg_2012_1.jpg

Alex Podolinsky je više od 60 godina svog života posvetio ekološkim i bio-dinamičkim aktivnostima. Unatoč svojim godinama (86), putuje po cijelom svijetu i prenosi svoje znanje poljoprivrednim proizvođačima bez ikakve naknade. Zahvaljujući njemu, u Australiji gdje živi, biodinamička je poljoprivreda široko rasprostranjena, te se njome bavi preko stotinjak proizvođača. Gospodin Podolinsky surađuje s proizvođačima iz Švicarske, Njemačke, Ukrajine, Francuske, Austrije, Italije i drugih zemlja, a jedan je od najvećih proizvođača biodinamičkog pripravka BD 500. Biodinamički pripravak BD 500 poznat kao „kompost iz roga“ nositelj je sile Zemlje, jer upija život iz svemira i prenosi ga u tlo koje obogaćuje elementima kao što su bor, barij, kalcij, krom, bakar, magnezij, titan, vanadij i dr., ali i dušikom. Kompost iz roga multiplicira količinu elemenata unesenih u tlo.

Pripravak BD 500 stimulira klijanje sjemena, rast lista, cvijeta, korijena i ploda biljaka i rad mikroorganizama u tlu. Učenje Alexa Podolinskog zagovara uporabu BD 500 kao koloidnog pripravka u usporedbi s suhom varijantom istog koji se u nas primjenjuje.

Primjenjuje se prskanjem tla ili biljaka nakon kiše, jer tlo ne smije biti suho. Tlo se prska prije i nakon obrade a biljke prije sadnje uvijek krupnim kapljicama prethodno dinamiziranog pripravka BD 500. Ujutro se prska po tlu, a po podne i navečer po tlu i biljkama (primjerice voćke, vinova loza).

Djelotvornost primjene komposta iz roga očituje se osobito u sušnim godinama kada biljke putem lista lakše usvajaju vlagu iz zraka, a nakon kiše ili navodnjavanja tlo bolje akumulira vlagu. Primjena pripravka BD 500 pomaže oštećenim biljkama da lakše prebrode stresne situacije nakon prirodnih nepogoda (tuča, mraz i dr.).

Za prskanje 1 ha dostatno je 80 g pripravka BD 500 „kompost iz roga“ koji se prethodno dinamizira u 50 l kišnice u trajanju od jednog sata.

U okviru njegova posjeta RH, a u organizaciji udruge Stolisnik, g. Podolinsky je 27. svibnja 2012. posjetio i tri biodinamička gospodarstva u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji, dok će u srijedu, 30. svibnja 2012., održati predavanje na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. 

mr. sc. Marija Ševar, dipl. ing. agr.
načelnica Odjela za ekološku
i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis