Živjeti s prirodom – specijalizirani sajmovi na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu

Loreko_2012_sir.jpg

Na sajmu se predstavilo stotinjak izlagača prije svega za lov i ribolov, sportsku opremu i konjogojstvo. Lovci i ribolovci imaju jedinstven sajam u Republici Hrvatskoj i tradicionalno posjećuju ovaj sajam koji nudi bogatu opremu za lov i ribolov.

Skok je ove godine pokazao najbolja grla u Lijepoj našoj i mnogi od 5000 posjetitelja bili su uzgajivači i ljubitelji konja. Uzgoj konja i razvoj konjičke industrije u Europi zauzima značajno mjesto u gospodarstvu, pa je ovaj sajam prilika da se i kod nas stanje popravi. Također mogli su nabaviti  i tradicionalnu opremu u konjogojstvu. 

Novost na sajmu je i Prvi sajam voćnih vina VOVINA. Bjelovarski kraj je poznat po voćnim vinima, prije svega kupinovom, od kojih su mnogi ekološki proizvođači. Na sajmu su tradicionalno zajedno s ekološkim proizvođačima voćnih vina bili i ekološki proizvođači sira koji su bilo dio Loreko sajma.

Loreko_2012_koke.jpg

Također na sajmu su se prvi put predstavili uzgajivači koke hrvatice iz ovogodišnjeg vlastitog uzgoja. Udruga uzgajivača malih životinja Mali uzgajatelj tradicionalno je prisutna na mnogim sajmovima, ali su čekali svibanjske sajmove u Bjelovaru da se mogu pohvaliti s ovogodišnjim uzgojem ove naše tradicionalne pasmine. Oni također posjeduju i druge autohtone pasmine kokoši i druge peradi koje nisu pod zaštitom i s ponosom predstavljaju svoj uzgojni rad. Još jednom pohvale organizatorima na trudu i profesionalnosti.

Darija Marković, dipl. ing. agr.
 viša stručna savjetnica za stočarstvo

Pripremi za ispis