Dani jagoda Grada Zagreba i Zagrebačke županije

U ime župana okupljene je pozdravila Gordana Županac,pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije i istaknula da je županija prošle godine subvencionirala kupnju više od pola milijuna sadnica jagoda. Također je rekla da će građani u ovih mjesec dana na 20 lokacija u Zagrebu moći kupiti zagrebačku jagodu od 71 proizvođača, koji jagode prodaju na 45 štandova.

Manifestaciju je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglašavajući da je Grad prošle godine za taj projekt izdvojio milijun i pol kuna, a izdvajati će i ubuduće. Pozvao je građane da kupuju i jedu zagrebačke jagode, jer su najbolje, a i znatno su jeftinije od jagoda koje su se u Zagrebu prodavale još prije desetak dana.

gradonacelnik_jagode.jpg

Humanitarna prodaja jagoda, od kojih je sav prihod namijenjen Dječjoj bolnici, u Zagrebu održat će se 21. svibnja 2012. s početkom u 15.00 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, u nazočnosti gradonačelnika gospodina Milana Bandića.

"Dani zagrebačkih jagoda" prerasli su u tradicionalno događanje na kojem se promovira jagoda, nutritivno vrlo vrijedan domaći proizvod, koji svjež i izvanredne kakvoće predstavlja odličan izvor folata i vitamina C te smanjuje rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. 

jagode_bandic.jpg

Treba naglasiti da je ova godina posebno teška i zahtjevna za sve voćare pa tako i za proizvođače jagoda, a posebice za one koji nemaju proizvodnju u zatvorenom (visoki tuneli), već na otvorenom prostoru. Tehnologija proizvodnje jagode (posebno kod proizvođača – profesionalaca) je na vrlo visokoj razini: obvezatno navodnjavanje kapanjem s mogućnošću fertirigacije, visoki tuneli kao zaštita od vremenskih neprilika, mulch folija, kvalitetna zaštita, kvalitetna berba, itd. Slobodno se može reći da takvi proizvođači tehnološki ništa ne zaostaju za vodećim europskim zemljama (Italija, Španjolska, Nizozemska), barem što se tiče klasične proizvodnje jagoda tj. ne uzimajući u obzir hidroponsku proizvodnju. O hidroponskoj proizvodnji treba ozbiljno razmišljati u budućnosti, jer se time ponuda jagode proširuje na gotovo cijelu kalendarsku godinu.

Mraz, koji se je pojavljivao na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije 3 puta tijekom travnja, i to 2. travnja (-3 0C ), 9. travnja  (-3,5 0C) i 10. travnja 2012. (-7 0C), prouzročio je velike štete na pojedinim voćnim vrstama pa tako i na jagodi. Ipak je potrebno objektivno reći da su te štete na jagodi znatno manje nego na ostalim voćnim vrstama, zahvaljujući upravo visoko standardiziranoj proizvodnji u zatvorenom prostoru kao i kasnijim sortama, koje još u vrijeme tih niskih temperatura nisu bile u fenofazi kritičnoj na pozebu. Može se zaključiti da će prinosi jagode na području Grada i Županije biti manji za oko 20 – 30 %.

Treba također reći da su posljednjih nekoliko dana velike temperaturne oscilacije (od +3 do +29 0C) popraćene kišom  i olujnim vjetrom, što također negativno utječe na dozrijevanje, ali  i na potrošnju jagode.

Posebno treba naglasiti da će se i ove godine dio proizvodnje zagrebačke jagode izvesti na zapadno (Švedska, Njemačka, i po prvi puta Italija), kao i na istočno (Rusija) tržište. Planira se izvesti preko 400 t jagode.

Time jagoda postaje jedna od rijetkih voćnih vrsta, koje RH izvozi. Do sada se jedino mandarina izvozila u značajnijim količinama.

mr. sc. Višnja Šimunović,
načelnica Odjela za hortikulturu
Marijan Mavračić, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu
Pripremi za ispis