Edukacija poljoprivrednika i natjecanje orača

Nakon te edukacije održana je edukacija novo pristiglih orača na natjecanje u oranju Međimurske županije, koje kao i svake godine organiziraju Javna poljoprivredna savjetodavna služba Međimurske županije i Udruga za organizaciju orača Međimurske županije, dok je glavni pokrovitelj Međimurska županija.

Natjecanje u oranju održano je u subotu 14. travnja 2012., koje je otvorio u ime župana Međimurske županije Ivan Martan, predsjednik Odbora za poljoprivredu, dok su se prigodnim govorom nazočnima obratili: Zvonko Taradi, načelnik općine Belica i mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr., rukovoditelj Područnog odjela JPSS Međimurske županije. Cjelokupno natjecanje besprijekorno je vodio načelnik Odjela za mehanizaciju Ivica Prpić, dipl. ing. agr., dok su strogo, ali pravedno natjecatelje ocijenili suci: mr. sc. Tatjana Međimurec, dipl. ing. agr.; Siniša Hrgović, dipl. ing. agr. i Matija Krhač, dipl. ing. agr.

Ukupno se natjecalo šesnaestero natjecatelja u oba dvije kategorije te je  vrlo zanimljivo da  su svoje znanje i vještinu u ovom, nazovimo, muškom poslu pokazale tri mlade djevojke.

Naj_oracice1.jpg

U kategoriji plugova premetnjaka od ukupno tri natjecatelja prvo mjesto osvojio je najmlađi natjecatelj Fran-Andrej Jalušić iz Čakovca koji će tek u devetom mjesecu napuniti petnaest godina.

U kategoriji plugova ravnjaka u kojoj se natjecalo trinaestero natjecatelja prvo mjesto osvojila je Anja Kolarić iz Savske Vesi, novopečena studentica agronomije.

Usprkos najavama lošeg vremena na natjecanju se okupilo mnogo znatiželjnih gledatelja i zaljubljenika u oranje koji su se okrijepili toplim bogračem (gulaš) kuhanim pod «palicom» našeg kuhara člana Udruge orača Dalibora Tkalčeca.

Zajednicka_Medjimurski_oraci.jpg

Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sponzorima koji su nam poklonili mnoštvo nagrada ili su na bilo koji način pomogli u organizaciji natjecanja, općini Belica, OPG-u Marije Vranović, koja nam je omogućila korištenje svoje parcele, te učenicima Gospodarske škole Čakovec koji su nam pomogli na samom natjecanju.

 
Područni odjel HPK-a Međimurske županije
Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica
 
Pripremi za ispis