Noćnjak 2012.

Brojna događanja bila su organizirana kroz tri radna dana. Stručni skupovi, radionice, okrugli stolovi, sabor maslinara i uljara, razne izložbe i degustacije te stručni izlet redovita su događanja na Noćnjaku. S obzirom da je organiziran na rodnom otoku pok. mr. sc. Pavla Bakarića, tu se ukazala potreba da se prvi dan manifestacije posveti spomenutom agronomu, koji je obilježio poljoprivrednu struku i znanost na području Dalmacije u bliskoj prošlosti. Tako je ovaj Noćnjak započeo polaganjem vijenca na grob Pavla Bakarića u obližnjem mjestu Žrnovo te je nastavljen simpozijem o njegovom životu i radu.

Kako je već navedeno, tradicionalno je Noćnjak  prilika gdje se razmjenjuju praktična znanja i iskustva iz maslinarstva i uljarstva te predstvaljaju nove tehnologije i tehnike u bavljenju tom granom gospodarstva. Stoga je drugi radni dan bio prepun događaja na kojima su zainteresirani mogli doći do korisnih spoznaja i informacija. Tako su, redom, održavani sabor maslinara i uljara, znanstveno-stručni skup te predstavljanje projekata u maslinarstvu. Kao i uvijek posljednjih godina, veliki interes na Noćnjaku izaziva i olio gastro show, gdje stručnjaci prezentiraju razne gastronomske teme vezane za potrošnju i konzumiranje maslinova ulja. Na kraju, sadržajano bogat drugi dan Noćnjaka, završio je okruglim stolom o zadrugarstvu, na kojem je, na zamolbu organizatora okruglog stola Hrvatskog saveza zadruga, svoje izlaganje imala i mr. sc. Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu Javne poljoprivredne savjetodavne službe. Naime, taj događaj je iskoristila kako bi zadrugare upoznala sa sličnim oblicima udruživanja, kao što su proizvođačke grupe i proizvođačke organizacije, a vezano uz skori ulazak RH u EU i mogućnosti korištenja novčanih sredstava iz fondova EU za poboljšanje proizvodne infrastrukture i konkurentnosti proizvoda na budućem velikom i zahtjevnom tržištu zajednice europskih zemalja.

Također već tradicionalno zadnji dan Noćnjaka započinje stručnim terenskim obilaskom maslinika karakterističnih i značajnih za područje, gdje se održava manifestacija. Stoga je kolona autobusa i drugih vozila tog jutra krenula prema zapadnom dijelu otoka Korčule, zasigurno najznačajnijem i najspecifičnijem maslinarskom kraju ne samo otoka već i cijele Dalmacije. Malo je poznato da je maslinarstvo na području Blata, a pogotovo Vela Luke, stoljećima bilo jednako važna gospodarska djelatnost kao i vinogradarstvo, koja je osiguravala ekonomsku opstojnost u tim teškim, škrtim životnim uvjetima. Sudionici  manifestacije ugodno su bili iznenađeni viđenim u muzeju maslinarstva i uljarstva u Vela Luci, što zorno kazuje o bogatoj tradiciji i značaju maslinarstva tog kraja. Također su bili oduševljeni domaćinstvom i gostoprimstvom velolučkih maslinara, gdje su se posebno istaknule Udruga maslinara Vela Luka, uljara Zlokić te PZ Brnjal. Naravno, ni ovaj put terenski dio manifestacije nije prošao bez praktičnog maslinarstva u „režiji”  mr. sc. Stanislava Štambuka, višeg stručnog savjetnika Javne poljoprivredne savjetodavne službe s Hvara.

Ubrzo pri povratku iz Vela Luke uslijedilo je zadnje stručno događanje na Noćnjaku 2012., radionica HPK o maslinarstvu i uljarstvu, gdje su savjetnici na čelu s načelnicom Odjela za hortikulturu mr. sc. Višnjom Šimunović prezentirali niz tema vezanih uz maslinarstvo, višestruku sukladnost, integriranu proizvodnju i zaštitu bilja. Među njima najinteresantnijima su se pokazale tema mr. sc. Stanislava Štambuka o utjecaju lokacije maslinika na karakteristike ploda i ulja sorte leccino te slikovit prikaz obnove starih, zapuštenih i opožarenih maslinika kolege Davorina Pamića, rukovoditelja Područnog odjela HPK-a Šibensko-kninske županije. Zahvaljujući spomenutoj prezentaciji,  gdje je zorno bio vidljiv uspješan primjer obnove maslinika sorte dubrovačka bjelica na otoku Mljetu, može se očekivati intezivna suradnja s crnogorskim maslinarima, redovitim, brojnim gostima Noćnjaka, koji se nalaze u fazi revitalizacije i obnove svojih maslinika, pretežito sorte žutica (crnogorski sinonim za sortu dubrovačka bjelica).

Među maslinarima i uljarima sigurno najveće uzbuđenje izazivala je dodjela nagrada za najbolja maslinova ulja. Oraganizator je istaknuo da je iz godine u godine konkurencija među prijavljenim vrhunskim uljima sve veća te samim time i sve je teže izabrati ona najbolja ulja. Ipak, na kraju pobjedu odnose šampioni, a to su za ovu godinu PZ „Maslina i vino„ iz Polače, za ulje pakovinu te PZ „Kantarača” s otoka Rave za otvoreno ulje (ulje u rinfuzi). Da ne bi sve šampionske nagrade pošle u Zadarsku županiju pobrinulo se „Velo uje” Jadrana Zlokića, poznatog uljara iz Vela Luke, koji se okitio nagradom za najbilji izgled pakovine ulja.

Treba istaknuti kako je to bio najposječeniji Noćnjak u njegovoj četrnaestogodišnjoj povijesti, vjerojatno zahvaljujući i brojnim gostima maslinarima iz Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine.           

 
Područni odjel HPK-a Dubrovačko-neretvanske županije
Antun Kotlar, dipl. ing. agr., rukovoditelj
Marijo Car, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
Pripremi za ispis