Zimski pregled jabuka na prisutnost prezimljenih štetnika

Značaj zimskog pregleda je u tome što se njime može ustanoviti prisutnost i brojnost prezimljujućih stadija pojedinih štetnika na stablima voćaka. To nam koristi za prognozu njihove pojave i intenziteta napada u vegetaciji tako da možemo pravovremeno reagirati, te izbjeći iznenadne i značajne štete.

Pregled voćnjaka  obavlja se u periodu mirovanja pa sve do početka vegetacije. Najčešće se kontrolira nazočnost i brojnost prezimljujućih stadija sljedećih štetnika: lisne uši, crveni voćni pauk, štitaste uši i miner okruglih mina.

Lisne uši: jabučna zelena uš (Aphis pomi), jabučna pepeljasta uš  (Dysaphis plantaginea) i jabučna uš šiškarica (Dysaphis devecta).

usi.jpg

Jaja lisnih ušiju (snimila Željkica Oštrkapa-Međurečan)

usi1.jpg

Jaja lisnih ušiju (snimila Lada Bičak)

Lisne uši prezime  u  obliku crnih sjajnih   jaja veličine 0,5 mm. Zimska jaja su smješten pojedinačno na jednogodišnjim grančicama. Ako ustanovimo  50 jaja na 2 metra grančica znači da pojavu prve generacije možemo očekivati u kritičnom broju.

Tada suzbijanje uši treba obaviti prije početka vegetacije mineralnim uljem ili prije  napada (kovrčanje lišća, deformiranje plodova)  s insekticidima – aficidima. Najštetniju jabučnu pepeljastu uš suzbijamo pred cvatnju ili neposredno nakon cvatnje jabuka.

Štitaste uši: jabučna koma uš (Lepidosaphes ulmi) i kalifornijska štitasta uš (Quadriaspidiotus perniciosus).

usi2.jpg

Kalifornijska štitasta uš (snimila B. Dežđek)

usi3.jpg

Jabučna koma uš (snimila Zeljkica Oštrkapa-Međurečan)

Od štitastih uši najčešće su kalifornijska štitasta uš i jabučna koma uš. Obje vrste se u vrijeme zimskog mirovanja   nalaze na kori drveta, debla i grana ispod štita. Jabučna koma uš ima štit u obliku zareza ispod kojeg prezime jaja. Dok kalifornijska štitasta uš ima tamnosivi, okrugli spljošteni štit, na kojem se dobro vide koncentrični krugovi. Ispod tog štita prezimi ličinka. Kritičan broj u vrijeme zimskog pregleda nije utvrđen, već sama prisutnost nam govori da moramo pravovremeno reagirati da izbjegnemo iznenadne štete. Kako je prisutnost štitastih uši uglavnom na pojedinačnim stablima, moguće je lokalno tretiranje samo zaraženih voćaka. Za zaštitu koristiti Bijelo ulje uz što veći utrošak škropiva. 

usi4.jpg

Krvava uš (Eriosoma lanigerum)

usi5.jpg
Krvava uš (snimila B.Dežđek)

Krvava uš je crvenkasto smeđe boje prekrivena gustom bijelom voštanom prevlakom. Prezimi u obliku  ličinke na vratu korijena i debljem korijenju, te u pukotinama debla i rak ranama. Rado naseljava brojne rane nastale rezidbom. Tijekom zime podnosi vrlo niske temperature (-27°C). Kritičan broj u vrijeme zimskog pregleda nije utvrđen, stoga je potrebno obaviti rano proljetno  prskanje sa uljnim preparatima uz minimalni utrošak škropiva 800 l/ha. Za vrijeme tretiranja obavezno treba mlaznice (dizne) usmjeriti prema zaraženim dijelovima.

Crveni voćni pauk (Panonychus ulmi)

usi6.jpg

       Crveni voćni pauk (snimila B. Deždek)

Štetnik koji se može pregledom ustanoviti tijekom čitave godine. Prezimi u stadiju zimskih jaja koja su izrazito crvene boje. U zimskom pregledu mjesto kontrole su pupovi na dvogodišnjim grančicama i rašlje dvogodišnjih i jednogodišnjih grančica. Kritičan broj u zimskom mirovanju je 1000 jaja po uzorku ( 1 m višegodišnje grančice ). Što znači da će pojava crvenog pauka u vegetaciji biti u onom broju (kritičnom) koji može prouzročiti znatne štete. Da se ne bi to dogodilo potrebno je kontrolirati izlazak ličinaka pauka iz jaja, te njihovo naseljavanje na listove. Za suzbijanje ovog štetnika koriste se  akaricidi. U proljeće početkom izlaska pauka iz jaja suzbijanje se može provesti  sa ovicidnim akaricidima.

 
Moljac kružnih mina (Leucoptera malifoliella)

usi7.jpg

Moljac kružnih mina-kukuljice (snimila B.Dežđek)

Prezimljuje u stadiju kukuljice na kori drveta, u rašljama grana ili ispod stare kore. Kukuljice su duge 3 mm, svijetlosive boje, podsjećaju na sjeme trave ili korova. Kritičan broj u vrijeme zimskog pregleda je 10-20 kukuljica po stablu, što znači pojavu prve generacije ovog štetnika u kritičnom broju. Obavijest voćarima o optimalnom roku suzbijanja prve generacije štetnika, kao i izbor insekticida za tu namjenu, bit će objavljena na našoj mrežnoj stranici www.komora.hr u rubrici preporuke.

Zimski pregled na ove štetnike treba biti obavezna mjera koja se provodi u intenzivnim nasadima jabuka na temelju koje određujemo optimalne rokove suzbijanja protiv prvih generacija štetnika.

 
                                                                                             

Pripremi za ispis