Simpozij mehanizatora

Ovogodišnji simpozij organizirali su Agronomski fakultet u Zagrebu – Zavod za mehanizaciju poljoprivrede, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, srodne institucije iz Slovenije i Mađarske, kao i Hrvatska udruga za poljoprivrednu tehniku. Skup je otvorio prof. dr. sc. Silvio Košutić koji je svima zahvalio na dugogodišnjoj suradnji, nazočnima na dolasku i zaželio je uspješan rad simpozija. Na skupu se okupilo pedesetak stručnjaka iz osam zemalja (Rumunjska, Slovenija, Srbija, Estonija, Mađarska, Italija, Češka i Hrvatska). Ukupno je bilo prezentirano 57 radova s aktualnim problemima, od kojih su neki privukli veliku pozornost i zanimanje. Svi radovi objedinjeni su u Zborniku radova koji sadrži više od 600 stranica.

Osim znanstvenih predavanja, veliku pozornost nazočnih pobudila su komercijalna izlaganja. Prigodu za predstavljanje svojih noviteta i aduta uspješno su iskoristile neke od prisutnih tvrtki (INA, Same Deutz-Fahr…). Rasprava se proširila i izvan dvorane, gdje se znatno opuštenije razgovaralo o različitim temama, od onih kako je to bilo nekada, do trenutno aktualnih i toga kako dalje nastaviti takav tip suradnje.

Na kraju se može zaključiti da je takav skup važan ne samo zbog mogućnosti uspostavljanja novih kontakata i sklapanje poslova, već i zbog upoznavanja s novim svjetskim i domaćim dostignućima na području poljoprivredne mehanizacije s obzirom na novitete u tehnici i tehnologiji proizvodnje. Takav skup pruža neke od odgovora na izazove postavljene pred mehanizatore (npr. proizvodnja energije). Bez sinergije znanosti, institucija i neposredne proizvodnje nema napretka u poljoprivredi. Samo uz neprekidno usavršavanje kako stručnjaka, tako i poljoprivrednika može se očekivati uzlazni trend u proizvodnji.

 
                                                           Područni odjel HPK-a Vukovarsko-srijemske županije
                                                                                              Đuro Cerovčec, dipl. ing. agr.,
                                                                                           stručni savjetnik za mehanizaciju
 
 
Pripremi za ispis