Svinjogojci iz Brodsko-posavske županije posjetili Mađarsku

Hrvatska gospodarska komora iz Osijeka ugovorila je posjet tvrtki Nagisz gdje je održano i predavanje o toj tvrtki. Grupa NAGISZ nalazi se u županiji Hajdu-Bihar sa sjedištem u Nadudvaru. Grupa NAGISZ-HAGE djeluje i u drugim županijama, ali i u Rumunjskoj i Ukrajini. To je bivša najveća zadruga, sada dioničarsko društvo s 500 dioničara i oko 2000 zaposlenika.

Glavne su djelatnosti grupe ratarstvo, skladištenje i prerada žitarica, tvornica stočne hrane, svinjogojstvo, farma muznih krava, proizvodnja jednodnevnih pilića, proizvodnja jednodnevnih purića, prerada mliječnih i mesnih proizvoda, građevina i lovstvo. Obrađuju 6000 ha poljoprivrednog zemljišta, a proizvode uglavnom kukuruz, pšenicu i suncokret. Prerađuju kukuruz i pšenicu, proizvode kukuruzne i pšenične pahuljice.

U tvornici stočne hrane proizvedu 130 000 tona smjese koju koriste za hranidbu svinja, krava i peradi. 80 % stočne hrane za vlastite je potrebe, a ostalo je za tržište.

Svinjogojska proizvodnja odvija se na 10 lokacija. U uzgoju je 9000 krmača, a uzgoji se 200 000 tovljenika. Posjeduju vlastiti centar za umjetno osjemenjivanje, u kojemu ima 58 nerasta, s proizvodnjom od 130 000 doza/god. Za vlastite potrebe koriste 60 000 doza, a ostalo je za tržište. S tvrtkom TOPIGS imaju suradnju tijekom cijele godine, tj. djelatnici njihovih farmi educiraju se na farmama Topigsa u drugim zemljama. Proizvode F1 nazimice za vlastite potrebe i za tržište. U proizvodnji nazimica koriste TOPIGS 20 kao roditeljsku liniju koja ima izražene majčinske osobine. Očinska je linija TEMPO koji daje visok prirast, dobru konverziju i ujednačenost prasadi. Na najvećoj farmi uzgaja se 2939 krmača, a najmanjoj 643 krmače. Uzgojem prasadi u starim objektima nisu zadovoljni, u 2011. god. imali su 24,21 prasadi po krmači, a u obnovljenim objektima rezultati su bolji tj. 25,05 odbijene prasadi po krmači.

Peradarska proizvodnja zastupljena je s proizvodnjom rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića. U prošloj su godini uzgojili 29,4 mil. rasplodnih jaja i 21 mil. jednodnevnih pilića.

Od drugih djelatnosti bave se još uzgojem fazana i lovstvom.

Mađarsko svinjogojstvo posljednjih je godina doživjelo velik pad u proizvodnji gdje su s 8 mil. proizvedenih tovljenika godišnje pali na svega 3 mil. 

Posjetili smo i tvrtku Axial, koja se bavi trgovinom poljoprivredne mehanizacije. Axial je druga po veličini tvrtka u Mađarskoj koja se bavi tim poslom. Osim prodaje novih strojeva bave se i prodajom rabljene mehanizacije, servisom strojeva i zamjenom stare za novu mehanizaciju. Mnogo strojeva izvoze i u Hrvatsku budući da je sjedište tvrtke 60-ak kilometara udaljeno od granice sa Hrvatskom. Članovi udruge posebno su impresionirani veličinom tvrtke, njihovim prometom, ali i kapacitetima strojeva. Tvrtke i poljoprivredna gospodarstva koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Mađarskoj znatno su veća od hrvatskih, obrađuju velike ratarske površine, pa je i mehanizacija tome prilagođena.

Svinjogojci su zadovoljni organizacijom putovanja, ali su pomalo zabrinuti, jer na temelju dobivenih informacija vjeruju da će ulaskom Hrvatske u EU doći do naglog okrupnjavanja posjeda kao u Mađarskoj i gašenja malih obiteljskih gospodarstava. 

Područni odjel HPK Brodsko-posavske županije
Željko Kucjenić, dipl. ing., viši stručni savjetnik
Pripremi za ispis