Utjecaj snijega i niskih temperatura na voćke i vinovu lozu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Prva polovica mjeseca veljače bila je obilježena niskim temperaturama u gotovo svim dijelovima županije, a temperature su se spuštale i do –20°C (zaleđe županije). Voćne su vrste u fenofazi mirovanja pa smatramo da neće biti posljedica od smrzavanja, izuzev mladih nasada maslina posađenih u zaleđu.

Vrlo je važno u kakvom je stanju (kondiciji) biljka ušla u zimu; dobro ishranjene i ukorijenjene voćke, na dobrim položajima, ne bi trebale biti ugrožene.

Snijeg je najvećim dijelom bio suh i prozračan te kao takav nije ugrožavao voćke, ali je njegova količina uzrokovala štete na zaštićenim površinama (tuneli za proizvodnju jagoda).

Mokri snijeg i ledena kiša, koji ostaju na granama te uzrokuju smrzavanje i pucanje, nisu bili izraženi.

Vinova je loza, zahvaljujući dugoj vegetaciji u protekloj sezoni dobro ishranjene rozgve, ušla u zimski period pa se nadamo da neće biti šteta ni u vinogradima koji su ranije orezani. Veću osjetljivost mogu pokazati stolne sorte, ali konačnu ćemo procjenu moći dati pregledom pupova.  

Područni odjel HPK-a Splitsko-dalmatinske županije
mr. sc. Ivana Župić,
viša stručna savjetnica zaštite bilja
Pripremi za ispis