Zaštita podrijetla neretvanske mandarine

Gosti radionice, Dominique Agostini, stručnjakinja za citruse, i direktorica INRA-ine postaje na Korzici, François Casabianca, stručnjak za zemljopisne oznake i analizu proizvodnih lanaca s Francuskog nacionalnog instituta za istraživanja u poljoprivredi, Pascal Bernardon i Peter Damary (konzultantska tvrtka REDD), stručnjaci za zemljopisne oznake i analizu, prvog su dana rada radionice obavili razgovore s djelatnicima Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore o načinu suradnje s OPG-om vezano za proizvodnju agruma. Goste iz Francuske zanimalo je kako stručnjaci iz JPSS-a mogu unaprijediti proizvodnju mandarina na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s obzirom na pomotehniku, agrotehničke mjere, zaštitu od bolesti i štetnika. Stručnjake iz Francuske posebno je zanimalo kako mi vidimo budućnost agrumarstva glede „brendiranja“.

U radu radionice sudjelovali su djelatnici JPSS-a: Ivo Batinović, dipl. ing. viši stručni savjetnik za hortikulturu, Ante Mijić, dipl. ing. stručni suradnik za hortikulturu i Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. stručna savjetnica za zaštitu bilja.

U popodnevnom dijelu prvoga dana rada radionice gosti iz Francuske – priznati stručnjaci za agrume u pratnji djelatnika JPSS-a obišli su nasade mandarina. Tijekom obilaska ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori s proizvođačima o problemima s kojima se susreću tijekom proizvodnog ciklusa.

Tijekom obilaska posjećen je nasad mandarina predsjednika županijsko-regionalne komore Nevena Matage, s kojim su se gosti zadržali u duljem razgovoru vezanu uz proizvodnju i plasman mandarina.

Drugoga dana rada radionice održana su stručna predavanja za proizvođače u Gradskoj vijećnici u Opuzenu. U uvodnoj je riječi predsjednik Udruge mandarina Alenko Šešelj pred punom dvoranom naglasio važnost „brendiranja“ mandarine iz doline Neretve. Prezentaciju je nadalje održala predstavnica MPS dr. sc. Jelena Đugum, o nacionalnom sustavu registracije i postupku registracije.

Dr. sc. Đugum iscrpno je prikazala koje su razlike u oznakama izvornosti i oznakama zemljopisnog podrijetla, koje su predregistracijske aktivnosti i što treba sadržavati specifikacija za dobivanje registracije.

Nakon prezentacije dr. sc. Jelene Đugum stručnjaci s Korzike i Francuskog instituta, koji su sudjelovali u kreiranju certifikata za zaštitu korzikanske mandarine, prenijeli su svoja iskustva i detaljno pojasnili proizvođačima na koji se način odvijao sam proces zaštite podrijetla i certifikacije na Korzici. U konačnici je pojašnjeno koje su prednosti dobili proizvođači s Korzike kad su zaštitili podrijetlo korzikanske klementine u odnosu na druge klementine u regiji.

Zaključno su na radionici postavljeni ciljevi projekta do kraja 2012. godine.

1.       Definirati specifikaciju

2.       Odrediti radno tijelo koje će biti nositelj zaštite oznake izvornosti (OI) ili oznake zemljopisnog  podrijetla (OZP)

3.       Do kraja 2012. predati zahtjev prema MPS-u za zaštitu izvornosti i zemljopisnog podrijetla. 

Preporuka je da radno tijelo, odnosno radna skupina, bude sastavljeno od predstavnika proizvođača, rasadničara, otkupljivača i predstavnika HPK koji će sačinjavati grupu od 5-8 ljudi kako bi radno tijelo bilo operativno na terenu. Unutar radne grupe treba odrediti osobu koja će biti u kontaktu s FAO-om. Radna grupa ima obvezu sastajati se jedanput tjedno. 

Sljedeći susret s predstavnicima FAO-a bit će sredinom travnja, a do tada treba realizirati nacrt specifikacije. 

Područni odjel HPK Dubrovačko-neretvanske županije
Ivana Tomac Talajić,
stručna savjetnica za zaštitu bilja
 
 
Pripremi za ispis