Europska komisija najavila strategiju o dobrobiti životinja

Komisija namjerava krenuti s rješavanjem tih problema kroz novu strategiju za držanje životinja. Uzgajivači će dobiti veće potpore za ispunjavanje standarda za njihov smještaj, kakvi se traže zakonima EU. Kupcima će biti od koristi i povećana transparentnost i bolje informacije o dobrobiti životinja.

Jednostavnija i razumljivija pravila

Komisija u sklopu strategije razmatra predlaganje razumljivijeg zakona o smještaju životinja da se popune preostale rupe u trenutnom zakonodavstvu. Njime se želi i:

·   pružiti više informacija potrošačima da lakše shvate što zapravo znače deklaracije o dobrobiti životinja na etiketama proizvoda

·   prilagoditi pravila tako da zaista budu životinjama od koristi

·   poboljšati obuku ljudi koji se neposredno bave životinjama

Poboljšanja kroz razdoblje od četiri godine

Dio je strategije pokretanje i niza mjera koje će se postupno uvoditi kroz iduće četiri godine.

Na primjer, trenutni će zakoni biti provedeni radi poboljšanja ispunjenja. Na raspolaganje će biti stavljeno više podataka o visokim standardima EU za dobrobit životinja.

Ove se godine očekuju planovi za regulaciju klanja životinja, uz zakone ili smjernice o prijevozu životinja. Ove će se godine poduzeti i koraci za poboljšanje uvjeta držanja krmača, sa smjernicama o svinjama općenito, što dolazi na red iduće godine. Prijedlog o općoj dobrobiti životinja razmotrit će se 2014.

Zadržavanje konkurentnosti

Kako bi europski uzgajivači ostali konkurentni u odnosu na uvoz iz inozemstva, EU vrijednosti glede smještaja životinja bit će promovirane u inozemstvu i više će se poraditi na razvoju međunarodnih standarda.

Bolje iskorištavanje istraživanja

Diljem EU bit će raširena mreža referalnih centara koji će omogućiti bolja istraživanja u vezi s dobrobiti životinja, a rezultati će biti na raspolaganju uzgajivačima.

Izvor: Europska komisija
Pripremi za ispis