Oblica fest 2012.

Skup je u ime predstojnice JPSS-a, gospođe Željke Gudelj-Velage, pozdravila Danica Tadin, rukovoditeljica PO HPK Splitsko-dalmatinske županije, a svečano ga je otvorio mr. sc. Teo Šantić, predsjednik udruge. Na stručnome skupu održana su sljedeća stručna predavanja:

Proizvođačke organizacije u sektoru maslinovog ulja i stolnih maslina, predavač Milan Jakovčić, stručni suradnik;

Višestruka sukladnost, predavačica Ankica Rogošić, viša stručna savjetnica;

Integrirana proizvodnja maslina, predavač Žarko Kovačić, viši stručni savjetnik;

Rezidba maslina, predavač mr. sc. Stanislav Štambuk, viši stručni savjetnik.

Osim toga, poljoprivrednici su opetovano upozoreni na potrebu vođenja Evidencija o uporabi zaštitnih sredstava za zaštitu bilja, a prezentirano je i popunjavanje obrasca. Upućeni su i na obavezno provođenje izmjena u sustavu ARKOD, tako da spremno mogu ući u novu kampanju AGRONET-a.

Nakon završenog stručnog dijela manifestacije održana je dodjela diploma za kvalitetu maslinovih ulja, koja su prethodno kemijski i organoleptički ocijenjena. Predsjednica Stručnog ocjenjivačkog suda gđa Sandra Petričević, dipl. ing., pohvalila je ostvareni napredak u kvaliteti dobivenih ulja unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima tijekom vegetacije. Na ocjenjivanje je pristigao ukupno 41 uzorak maslinovih ulja, a Stručno povjerenstvo nagradilo je 31 maslinara, i to: zlatnom medaljom za kvalitetu maslinova ulja 6 maslinara, srebrnom medaljom 12 i brončanom medaljom 13 maslinara.

postiraslika1.jpg

 postiraslika2.jpg

postiraslika3.jpg

Top 10 Oblica fest 2012.   

· Dubravka Torbica iz Zagreba, podrijetlom iz Postira, šampionka Oblica festa 2012;

· Šime Brković iz Sutivana, drugo mjesto;

· Andro Buljević iz Postira, treće mjesto.

Ostali su nagrađeni: Poljoprivredna zadruga Postira, Šimica Žuvić, dr. Ivica Matulić – Zoje, Teo Šantić, Nenad Rajević, Ivica Juras i Toni Šantić.
Nakon dodijele diploma nastavljeno je druženje okupljenih maslinara i uljara s njihovim gostima, uz jela na bazi maslina i maslinova ulja te ostalih bračkih delicija.

 Područni odjel HPK-a Splitsko-dalmatinske županije
Danica Tadin, dipl. ing, rukovoditeljica

Pripremi za ispis