Jubilarna 15. degustacija vina Sjeverne Dalmacije Vinkovo 2012. Stankovci

Sama manifestacija u Stankovcima sve ove godine pomaže vinarima u tom pravcu. Neizostavna suradnja struke i općine Stankovci rezultirala je mnogim kvalitetnim pomacima od samog njezinog početka.
Stručna predavanja, edukacija vinogradara i vinara, terenski obilasci samih OPG-a, prikaz rezidbe vinograda, tečajevi vinara i studijska putovanja skupni su postupci koji urađaju poboljšanjem kvalitete vina. Stoga pred ocjenjivačku komisiju dolaze sve bolja i prepoznatljiva vina autohtonih i introduciranih vinskih kultivara. Velik broj dostavljenih uzoraka vina govori u prilog toj činjenici i ujedno daju toj manifestaciji posebnost u Zadarskoj županiji. „Vinkovo – Sv. Vinko“ u Stankovcima početak je analitičke i senzorne ocjene vina i putokaz koji mnogim vinarima pokazuje u kojem smjeru ide njihovo vino, što se i kad treba poduzeti da se poboljša te što je učinjeno s vinom da zablista boljim sjajem. Ovogodišnje stručno ocjenjivanje vina u Stankovcima organizirano je 17. siječnja, a proglašenje šampiona bilo je 21. siječnja (subota).

Šampioni Vinkova 2012:

– Bijelo vino na tržištu, Joso Sladić, Skradin, za sortu Maraština, kvalitetno, berba 2009. god.
– Crno vino na tržištu, „Vina Vrsaljko“, Nadin, za Cuvée, kvalitetno, berba 2010. god.
– Crno vino u postupku proizvodnje, Milivoj Kurtov, Pakoštane, sorta Merlot, berba 2011. god.
– Bijelo vino u postupku proizvodnje, „Obitelj Nekić“, Jasenice, Cuvée – Maraština, Debit, berba 2011. god.

Od ukupnoga broja dostavljenih uzoraka vina u postupku proizvodnje (126 vina) i uzoraka vina na tržištu (20 vina) nisu sva dostavljena vina prošla analitičku i zadovoljila senzornu ocjenu. Razlog treba potražiti u klimatski teškoj vegetacijskoj 2011. godini koja je pratila vinogradare i vinare sjeverne Dalmacije.
Sudjelovanje, druženje i razmjena iskustava samih vinara, uzvanika i gostiju iz drugih gradova i općina Lijepe naše neprocjenjiv su dio „Vinkova“ u Stankovcima. Prošlogodišnji slogan manifestacije „znanje + kvaliteta = tržište“ neka bude vodilja svima nama da svatko u svojem poslu napravi iskorak i sinergijom učinimo vino tržišnim proizvodom. Čestitka svim nagrađenim vinarima, kao i onim vinarima s manje sreće i uspjeha. Neka nastave dalje i neka ne posustanu u svojem cilju. Za petnaestu jubilarnu obljetnicu velika čestitka organizatoru manifestacije općini Stankovci, osobito njezinu načelniku Željku Baradiću.

Područni odjel HPK Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu
 

 

 

Pripremi za ispis