Završno izvješće VIP projekta i promocija proizvoda od koke hrvatice

Izvješće je podnio Zlatko Janječić, prof.dr.sc., s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Između proizvodnih i financijskih pokazatelja, koji su iznad očekivanih, posebno bih se osvrnula na nekoliko važnih činjenica o kvaliteti mesa i jaja, a to su:

– Meso i jaja dobiveni od slobodno držanih pijetlova i kokoši hrvatica idealna su za zdravlje,

– Sadržaj „dobrih“ masti veći je kod slobodno držane peradi u odnosu na onu iz zatvorenog i kaveznog držanja,

– Bogatiji su antioksidantima; uključujući vitamin E, beta-karoten i vitamin C,

– Ne sadrže rezidue antibiotika i drugih lijekova,

– Meso i jaja imaju prirodan miris s naglašenom aromom livadske flore.

koka_1.jpg

koka_2.jpg 

Nakon izvješća prof. Zlatka Janječića nazočnima su se obratili predsjednik Odbora za peradarstvo HPK Zdenko Cesnik i članica Odbora Božica Špoljar. Gospodin Cesnik pozdravio je nazočne u ime Odbora za peradarstvo, zahvalio na pozivu i dao punu podršku takvom vidu proizvodnje.
Po završetku svečanoga dijela priređena je promocija i degustacija proizvoda od naše autohtone pasmine kokoši hrvatice, na koju su bili pozvani gosti i uvaženi uzvanici. Proizvode su pripremili članovi Udruge koka hrvatica te na taj način pokazali punu kvalitetu mesa i jaja i još jednom potkrijepili rezultate prof. dr. sc. Zlatka Janječića. 

Područni odjel HPK Virovitičko-podravske županije
 Tihana Bišćan, mag.ing.agr.
stručna savjetnica za stočarstvo

 

Pripremi za ispis