Studijsko putovanje u Italiju – Županijsko-regionalna komora Vukovarsko-srijemske županije

Posjete su se odvijale prema slijedećem, unaprijed planiranom programu:

Posjećeno gospodarstvo
(farma, udruga, zadruga)
Djelatnost,
sadržaj posjete
„La di Cjastelan“,
vlasnici Luciano i Loredana Castellani
Proizvodnja mlijeka i sira, prodaja na vlastitom gospodarstvu
Giordano Chiopriso, predstavnik ERSA-e, regionalnog instituta za ruralni razvoj
Razvojni tijek proizvodnje mlijeka i sira od osnivanja prve zadruge proizvođača mlijeka 1881. godine
Fratelli di Giorgio
Produženi tov, 4000 svinja za pršute „San Daniele“
Carlo Venturini
Projekt „Svinjogojstvo Friuli“
Seoski turizam „La Sclusa“, vinogradarstvo i vinarstvo
Prezentacija vinorodne regije, kontrolirano podrijetko – „Colli Orientali del Friuli“
Germano Zorzettig, potpredsjednik Konzorcija proizvođača vina
Predstavljanje rada udruge proizvođača, način proizvodnje grožđa i vina, prodaje, stručnog nadzora
Latteria di Lavariano
Zadruga proizvođača sira – proizvodnja prema zahtjevima tržišta, autohtoni sirevi Montasio, Straccino
Regionalno udruženje uzgajivača životinja (goveda, konji, svinje, kunići)
Oliviero Della Picca, direktor – predstavljanje rada udruženja – proizvodnja, podrška, članovi, financiranje  
Muzej seoskog života „Cjase Cocel“
Prikaz nekadašnjeg načina života od 1880 – 1965: jelo, uzgoj domaćih životinja, ručni radovi, stari zanati 
Seosko gospodarstvo „Casali Cjanor“
Uzgoj gusaka i pataka, svinja, mesne prerađevine, domaći proizvodi – vino, slastice, dodaci sirevima
Vinarija „Vignetti Pittaro“, Muzej vina
Prezentacija razvoja obiteljske tradicije stare više od 400 g; proizvodnja grožđa i vina, umjetnički i uporabni predmeti vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo

Upoznavanje je započelo posjetom obiteljskom gospodarstvu „La di Cjastelan“, vlasnika Luciana i Loredane Castellani, uzgajivača 50 mliječnih krava pasmine Pezzata Rossa s proizvodnjom i prodajom mliječnih proizvoda na gospodarstvu. Hranidba krava bazirana je pretežno na vlastitim krepkim krmivima i sijenu, bez kukurzne silaže. Na imanju nas je pozdravio i predstavnik ERSA-e, regionalnog Instituta za ruralni razvoj pokrajine Furlanije-Julijske krajine, gospodin Giordano Chiopriso, koji nam je predstavio razvoj proizvodnje mlijeka i sira u ovoj pokrajini od osnutka prve zadruge proizvođača mlijeka davne 1881. godine. Danas zadruga broji oko 1100 članova, koji proizvode više od 900 različitih vrsta sireva u 42 mljekare i sirane, a 17 tehnologa nadzire pravilne postupke u proizvodnji.  

Proizvodnja_sira.jpg
Proizvodnja sira

Sirevi se izvoze u zemlje Sjeverne Europe, Kanadu, SAD, Australiju, pa i Švicarsku i Austriju. Dva su načina otkupa mlijeka : komercijalni i „povratni“. U komercijalnom načinu otkupa zadrugari tijekom cijelog mjeseca donose mlijeko i na kraj mjeseca ostvaruju prihod, dok u drugom sustavu nakon donesenih 1500 litara mlijeka dobivaju sir, kojeg dalje prodaju sami. U posljednjih nekoliko godina u stalnom je porastu zanimanje za mini-sirane u okviru vlastitih gospodarstava.

Kontrolirani_uvjeti_zrenja_i_skladistenja_sira.jpg
Kontrolirani uvjeti zrenja i skladištenja sira

Potom smo posjetili farmu svinja gospodina Di Giorgia, koji u svojim objektima tovi 4000 svinja za proizvodnju poznatih pršuta „San Daniele“. Za produljeni tov koji traje najmanje 7 mjeseci koriste se križanci „Goland“ s udjelom landrasa, velikog jorkšira i duroka, a čak 75% hrane čine brižljivo uzgojene komponente sa 70 ha vlastitih poljoprivrednih površina.

Slijedio je odlazak u vinograd i vinski podrum gdje se proizvodi i skladišti vino kontroliranog podrijetla ove regije, „Colli Orientali del Friuli“. Tu nam je gospodin German Zorzettig, zamjenik predsjednika Konzorcija proizvođača predstavio udruženje koje obuhvaća 200 proizvođača, koji na 2300 hektara vinograda proizvode 14 vrsta autohtonih vina, uz prinos od otprilike 21 hektolitar po hektaru. Oko 50% proizvedenog vina puni se u boce, a preostali dio prodaje na veliko. Udruženje svojim članovima pruža tehnološku i marketinšku pomoć.

Drugi dan započeo je posjetom zadružnoj sirani „Latteria di Lavariano“, osnovanoj 1955. godine, koju danas čini sedam zadrugara. Oprema za preradu mlijeka i proizvodnju sira nabavljena prije 15 godina, vrijedna gotovo 2 milijuna eura, sufinancirana je EU sredstvima u iznosu od 40% investicije. Sirana svakodnevno prerađuje 10.000 litara mlijeka, koje se već prema aktualnim zahtjevima tržišta prerađuje pretežno u meke sirove u tipu mozzarella ili stracchino, ili pak autohtone tvrde sireve kao što je npr. Montasio, za čije zrenje je potrebno najmanje 2 mjeseca. No, u zrioni u kontroliranim mikroklimatskim uvjetima mogu se naći i sirevi stari 10 i više godina. Specijalitet ove sirane su tvrdi sirevi potopljeni u vinski talog, koji im daje neobičnu tamnoljubičastu boju i osobit okus.

Sirevi_se_ovdje_mogu_cuvati_godinama.jpg
Sirevi se ovdje mogu čuvati godinama

Potom nas je u sjedištu Regionalnog udruženja uzgajivača životinja pozdravio aktualni direktor udruženja, gospodin Oliviera Della Picca, koji je tijekom proteklih 20 godina vrlo aktivno sudjeluje u radu udruga kao predsjednik udruge proizvođača goveda, Savezne udruge direktnih poljoprivrednih proizvođača, te pojedinih odjela za poljoprivredu. Udruga je s radom započela neposredno nakon 2. Svjetskog rata s ciljem objedinjavanja rada poljoprivrednih proizvođača i povećanja proizvodnje. Danas djeluje u okviru Gospodarske komore, ima više od 20.000 članova – poljoprivrednika, a bavi se zastupanjem njihovih stručnih, socijalnih i političkih interesa, te pruža razne oblike tehničke i komercijalne pomoći i usluga. Od 1995. funkcionira na regionalnoj razini. Između ostalog, Udruženje je vlasnik suvremenog laboratorija u kojem se provodi analiza mlijeka i mliječnih proizvoda za cijelu regiju. Zapošljava 80 stalno zaposlenih djelatnika, pri čemu godišnji prihod iznosi oko 8 milijuna eura. Regija i država u podjednakim omjerima sufinanciraju tehnički dio djelatnosti, ovisno o načinu poslovanja i statusu regije. Drugi dio plaćaju zadrugari, odnosno uzgajivači životinja, a udio u ukupnoj cijeni, koji iznosi 20 – 80% ovisi o tipu tražene usluge. Tako na primjer uz godišnju članarinu od 50 eura, za usluge savjeta o hranidbi životinja dodatno treba izdvojiti 3 eura po grlu godišnje, dok usluge vezane uz poboljšanje genetike iznose 11 eura po grlu/god. Umjetno osjemenjivanje dio je usluga koje pruža udruženje, no, može ga provoditi i certificirani držatelj životinja. Udruženje se bavi i uvozom rasplodnih životinja, te izvozom sjemena bikova.

Sjediste_regionalnog_udruzenja_uzgajivaca_zivotinja.jpg
Sjedište regionalnog udruženja uzgajivača životinja
 

Posebna pažnja pridaje se slabo naseljenim planinskim područjima, na koja udruženje šalje svoje veterinare, kako bi tamošnjem stanovništvu olakšao život. Kontrolom je obuhvaćeno više od 45.000 krava, što je 80% ukupnog broja krava u regiji, od kojih u pasminskom sastavu goveda prevladava talijansko frizijsko govedo i pezzata rossa u tipu simentalca, a s oko 5 posto zastupljeno je smeđe govedo. Razvijena je i suradnja s drugim regionalnim udruženjima unutar i izvan granica Italije, pa je tako u okviru međunarodne suradnje i u Osijeku postavljen zajednički laboratorij za analizu vina. Gospodin Della Picca na kraju ovog zanimljivog predstavljanja i razmjene iskustava pozvao je na suradnju slavonske proizvođače mlijeka.

Slijedio je obilazak Muzeja seoskog života „Cjase Cocel“ u Fagagni, u kojem nam je kustosica u kuhinji – srcu svake kuće – vrlo dinamično predočila način života i rada u velikim obiteljskim zajednicama od 1880-1965. godine. Svi smo u pričama i izloženim eksponatima pronašli i dio svojih sjećanja na minula desetljeća, a mnogi od njih i danas su prisutni na selu, bilo kao svakodnevni uporabni predmeti, ili dio očuvanja tradicije. Posebno su bile upečatljive slike škole ručnih radova, u kojima su djevojčice od najmanjih nogu učile izrađivati tradicionalne čipke i svečanu odjeću. Nakon muzeja slijedio je posjet obiteljskom seoskom gospodarstvu „Casali Cjanor“. Četiri sestre pokrenule su prije desetak godina vlastiti restoran s ponudom raznih domaćih proizvoda, bave se agroturizmom, uzgojem 800 labudastih gusaka i pataka, preradom mesnih prerađevina, a organiziraju i tečajeve kuhanja, edukacije za odrasle, kao i radionice pretežno za djecu predškolskog i školskog uzrasta. U njima nastoje kroz igru naučiti djecu kako zdravo jesti, koji začini postoje, koja je razlika između proizvoda nastalih na gospodarstvu i onih u trgovačkim lancima, što jedu i kako se ponašaju domaće životinje. U preradi mesa gusaka i pataka uz poznatu paštetu od jetre i suhomesnate proizvode upoznali smo i još jedan specijalitet, tzv. „ciccole“, koje nisu ništa drugo nego pržena gusja i pačja koža, no, kilogram stoji i do 40 eura!

Domaci_proizvodi_na_gospodarstvu_Cjasali_Cjanor.jpg
Domaći proizvodi na gospodarstvu Casali Cjanor

Detalj_s_gospodarstva_Casali_Cjanor.jpg
Detalj s gospodarstva Casali Cjanor

Šećer na kraju ovog trodnevnog posjeta bio je posjeta vinariji „Vignetti Pittaro“ i muzeju vina. Obitelj Pittaro više od 400 godina njeguje tradiciju uzgoja grožđa i proizvodnje vina. Danas na 80 hektara proizvode 65% bijelog i 35% crnog grožđa, pretežno autohtonih sorti. Podrumi su namijenjeni jednim dijelom za proizvodnju pjenušavih, a drugim za proizvodnju autohtonih vina. Za razliku od bijelog vina, koje je neprekidno u posudama od inoksa, crno vino nakon fermentacije neko vrijeme odleži u drvenim bačvama.

Vinarija_Vignetti_Pittaro.jpg
Vinarija Vignetti Pittaro
 

Detalj_iz_Muzeja_vina.jpg
Detalj iz muzeja vina

Oslikani_detalj_kocije_u_Muzeju_vina.jpg
Oslikani detalj kočije u muzeju vina

Proizvodnja se prilagođava tržištu, koje danas traži više laka i aromatična vina, što odgovara i suvremenom načinu života. Godišnje se na gospodarstvu Pittaro proizvede oko 400.000 boca vina, od čega je 50% namijenjeno izvozu u druge europske zemlje, ali i Singapur, Kinu, te SAD. Nakon obilaska muzeja vina, u kojem se čuvaju razni umjetnički i uporabni predmeti vezani uz grožđe i vino, od kojih su neki stariji od 200 godina, priređena je i degustacija, tijekom koje su prikazani i stakleni zatvarači boca, koji su i optički vrlo zanimljivi.
Ovaj posjet poljoprivrednika i poljoprivrednih savjetnika Vukovarsko-srijemske županije Furlaniji-Julijskoj krajini bio je vrlo koristan i zanimljiv, pri čemu treba izdvojiti točke koje su naglašavali svi domaćini i sugovornici: važnost udruživanja radi uspješnog opstanka na tržištu, isticanje tradicije i osobitosti među sličnim gospodarstvima, kao i stalan rad na poboljšanju kvalitete ponude.

Područni odjel HPK Vukovarsko-srijemske županije
Katrin Gnjidić dr. vet. med.
 suradnik za nitrate

Pripremi za ispis