Predstavljen projekt: Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi

Projekt marketinške promocije proizvoda hrvatskog ribarstva pod nazivom „Jedi što vrijedi“ pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora prepoznale su važnost i nužnost projekta i uključile se u realizaciju zajedno s Ministarstvom turizma, ribarskim zadrugama, kao i nizom stručnih i znanstvenih institucija i suradnika.
Posjetiteljima su bili ponuđeni različiti proizvodi hrvatskog ribarstva iz ulova i uzgoja – srdela i inćun, lubin i orada, šaran i pastrva, tuna, mol, škampi, trlja, ugor i školjkaši, pripremljeni na različite načine, a ponuđene su i riblje prerađevine – paštete, soljeni i marinirani proizvodi. Proizvode su pripremali vrhunski kuhari, a prodavali su se na 13 štandova po simboličnoj cijeni od 5 kuna po porciji. Prikupljeni novac donirat će se u humanitarne svrhe.
U sklopu manifestacije održan je i Okrugli stol „Riba – zdravlje, tradicija i potencijal“ na kojem je prezentiran značaj ribe u prehrani i njezina nutritivna vrijednost s jedne te kulinarske mogućnosti pripreme ribe i njezina važnost u kulinarstvu s druge strane.
 
U okviru Okruglog stola dodijeljene su nagrade najboljim ribarima, uzgajivačima i prerađivačima.
 
Posjetitelji i gosti manifestacije mogli su uz ukusan obrok uživati u pjesmama jedne od naših najboljih klapa – Cambi iz Kaštel Kambelovca te tamburaškog sastava Đeram iz Vinkovaca. I taj spoj dalmatinskog i slavonskog melosa govori o intenciji tog sveobuhvatnog nacionalnog projekta na čijem je samom početku predstavljena raznovrsna ponuda ribe i okupljeni su proizvođači i potrošači. Podijeljeni su i promotivni materijali koji će pridonijeti ostvarenju zajedničkog cilja svih uključenih institucija – povećanju potrošnje proizvoda ribarstva.
 
Važno je napomenuti da će se slične manifestacije sljedeće godine održati i u drugim gradovima Hrvatske.
Pokretanje tog projekta, s manifestacijom u Zagrebu kao inicijacijom u provođenje aktivnosti iznimno je važno prvenstveno cjelokupnom sektoru ribarstva, ali i našem stanovništvu, u cilju povećanja potrošnje ribe.
 
Područni odjel HPK Osječko-baranjske županije
   mr. sc. Boris Župan, dr.med.vet.
viši stručni savjetnik za ribarstvo
Pripremi za ispis