Gospodarski sajam – sajam sira u Grubišnom Polju

 Proizvođači sira, velike mljekarske kuće i poljoprivredna gospodarstva nude posjetiteljima svoje najbolje proizvode, ponuda na bogatim štandovima svake je godine sve raznovrsnija, velik je asortiman poznatih mljekara i još poznatijih sirnih marki koji se, zajedno s domaćim sirevima, bore za naklonost kupaca. Zahvaljujući iznimnim naporima organizatora, sajam se pokazao u punom svjetlu. Mnogi se sajmovi, ne samo poljoprivredni, u ovim kriznim vremenima nisu održali. Gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh rekao nam je da odluku o tome da se prekine osmogodišnja tradicija ili da se nastavi u krizi i recesiji nije bilo lako donijeti.

grubisno_polje.jpg

Sajam je otvorio ministar gospodarstva Đuro Popijač. Sajam u Grubišnom Polju prije svega je gospodarski sajam bilogorskog kraja, ali zbog duge mljekarske tradicije i najpoznatijeg sirarskog branda u Hrvatskoj, Zdenka sira, to je mjesto okupljanja sirara iz cijele Hrvatske. Ove smo godine na sajmu, osim delicija iz Lijepe naše, mogli kušati i sirarska umijeća iz susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije. Na sajmu su bila 122 izlagača, od čega 25 izlagača sireva i mliječnih prerađevina. Na ocjenjivanju je 67 uzoraka, od čega 60 sireva, 6 vrsta vrhnja i 1 maslac. Podijeljeno je 8 brončanih, 10 srebrnih i 16 zlatnih medalja, dok su Zdenkini sirni namazi uza zlatne medalje, dobili i posebno priznanje za kvalitetu novih proizvoda. Titulu šampiona dobila je Nada Bajević iz Kaniške Ive, Bjelovarsko-bilogorska županija. Gospođa Bajević titulu je komentirala riječima „Svatko tko ide u natjecanje očekuje nešto. Tu su male razlike između zlata i šampiona, no kako sam uredila siranu, vjerojatno su se i uvjeti poboljšali, a tako i kvaliteta sira”. Također, na sajmu je bilo ocjenjivanje sireva od strane posjetitelja u organizaciji Javne poljoprivredne savjetodavne službe i je prvu nagradu dobio OPG Mlađenović iz Dubrovčaka Desnog (Martinska Ves) u Sisačko-moslavačkoj županiji, drugu je nagradu dobio OPG Đurković iz Marjačaca (Zelčin) u Osječko-baranjskoj županiji, a treću nagradu dobio je OPG Vitković iz Čigeča (Kratečko) u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prvi dan predavanje je održao i Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Mjerama 301 i 302 iz programa IPARD i dr. sc. Ivan Danjek, načelnik Odjela za ratarstvo pod naslovom "O dobroj poljoprivrednoj praksi", s osvrtom na nitratnu direktivu i ozakonjenje zgrada – legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada. U nedjelju je bilo predavanje dr. sc. Nataše Mikulec s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o manama sireva, s osvrtom na mane sireva s ovogodišnjeg ocjenjivanja. Bit je tog predavanja i podstrek svim sirarima da je kvaliteta sira iz godinu u godinu sve veća.

Moram još jedanput pohvaliti organizatore, što bez obzira na sve okolnosti i probleme, kao dobri domaćini, uspijevaju postići da se svi izlagači, gosti i posjetitelji vrate kući zadovoljni. To je jedan od razloga što se sajmovi uopće i održavaju.  

Područni odjel HPK Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica za stočarstvo

 

Pripremi za ispis