Sabatina 2011. – 21. međunarodna manifestacija vinogradara i vinara

Dana 3. studenoga 2011. svečanost otvaranja manifestacije počela je sjećanjem na njezinog nedavno preminulog utemeljitelja, gospodina Joška Niskote. Manifestaciju je svojim dolaskom uveličala gospođa Jadranka Kosor, predsjednica Vlade RH, u pratnji dopredsjednika Petra Čobankovića i ostalih ministara i dužnosnika Vlade RH. Uz dodjelu osobnih i kolektivnih priznanja predsjednica Vlade je vinogradarima i vinarima poželjela mnogo uspjeha u poslu kojim se bave, uz njezinu potporu te potporu resornog ministarstva pruženu na tom putu i važnom cilju približavanja RH u EU. Vrlo bogat program ovogodišnje Sabatine kulminirao je Saborom vinogradara i vinara i znanstveno-stručnim skupom, koji su tom prilikom održani.

 skup.jpg

 Otvaranje ovogodišnje Sabatine

Na početku drugog radnog dana održan je Sabor vinogradara i vinara, na kojem su prezentirane različite teme i predavanja vezana za vinogradarsko-vinarsku djelatnost, praćenu kroz zakonsku regulativu i aspekte tržišta vina u EU. Na Znanstveno-stručnom skupu u organizaciji Agronomskog fakulteta vinogradari i vinari su mogli čuti aktualne stručne teme vezane za tu proizvodnju: iz ishrane bilja, o utjecaju klimatskih promjena, o autohtonim sortama kao nedovoljno iskorištenom potencijalu, o primjeni novih tehnologija u vinarstvu i dr. Teme vinogradarsko-vinarske radionice u organizaciji HPK bile su dobra poljoprivredna praksa i višestruka sukladnost, gdje je tom prilikom vinogradarima i vinarima ukazano na mjere koje se već provode i na one koje ih očekuju u predstojećoj 2012. te o pridržavanju tih mjera kao uvjetu za ostvarivanje izravnih plaćanja u poljoprivredi, a predstavljena je i robna marka vina Međimurske županije. Okrugli stol na temu zadrugarstva, radionice o inovativnim starim sortama uz degustacije vina, o vinogradarskoj-vinarskoj struci aktualno i popularno, samo su dio brojnih popratnih sadržaja Sabatine, na kojima su sudjelovali mnogobrojni vinogradari i vinari.

Ono po čemu se ovogodišnja Sabatina razlikuje od svih dosadašnjih, jest broj zaprimljenih uzoraka vina za ocjenjivanje u obje kategorije, kao i to da su dvije glavne šampionske nagrade pripale istom proizvođaču, i to tvrtki Zlatan otok d.o.o. s Hvara. Ukupno je ocijenjeno 107 uzoraka buteljiranih i 128 uzoraka otvorenih vina. Zadarska županija bila je zastupljena s 13 buteljiranih vina i 77 otvorenih uzoraka.

Dan 5. studenog bio je predviđen za studijski obilazak Tvornice Maraska d.d. Zadar, naše najstarije tvornice likera. Zatim je uslijedio obilazak plantažnog nasada višnje maraske na Vlačinama, gdje su zasađena 202 ha maraske, nakon čega je posjećeno mjesto Nadin, vinogradi Korlat tvrtke Badel 1862 d.d. i Kaštel Benković u Benkovcu, gdje se svim sudionicima studijskog putovanja nastojalo približiti vinogradarsku i vinarsku proizvodnju kao uspješan i važan resurs Zadarske županije.

Večer toga dana bila je rezervirana za svečano uručivanje priznanja i proglašenje pobjednika za najbolje otvoreno vino i šampione buteljiranih proizvoda. Zlatan otok d.o.o. s Hvara dobio je šampionsku titulu u kategoriji crnih vina za Zlatan Plavac Grand CRU 2008. te kod bijelih vina za Zlatan pošip 2010. Gospodin Đordano Peršušić iz Poreča nosi titulu šampiona pjenušavih vina, koju je dobio za svoj Misal Rose.

nagrade.jpg

 Ponajbolji od nagrađenih vinara

Najbolje crno zadružno vino je Ivan Dolac Barriqe 2007. PZ Svirče. Najbolje bijelo zadružno vino je Pošip Čara 2010. PZ Pošip iz Čare. Šampion za izgled proizvoda Badelovo je vino Korlat. U kategoriji jakih alkoholnih pića šampion je Smokvin liker proizvođača Dalmata CO iz Dugopolja. Zanimljivost je bila i kategorija otvorenih vina. Od ukupno 150 uzoraka vina titulu najboljeg otvorenog vina dobilo je vino Syrah 2010. gdina Branka Kutije, a bijelo najbolje proglašeno otvoreno vino je Graševina 2010. Darka Krola iz Splita.

Osim toga, na ovogodišnjoj Sabatini dodijeljena su i neka osobna i kolektivna priznanja:

·         Priznanje „Stanko Ožanić“ za doprinos unapređenju vinarstva – prof. dr. sc. Stanka Herjavec.

·         Priznanje „Stjepan Bulić“, za doprinos unapređenju vinogradarstva – dr. sc. Vinko Milat.

·         Posebno priznanje za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu – dipl .ing. agr. Zvonimir Vlatković.

·         Posebno priznanje za unapređenje mediteranske poljoprivrede , zadrugarstva i vinogradarstva – dipl .ing. agr. Dinko Tudor.

·         Priznanja uzornim vinogradarima – Zlatko Kaštelanac (Polača), Šime Škaulj (Nadin).

·         Priznanje Hrvatskoj vinarskoj zadruzi za 2011. dodjeljuje Hrvatski savez Zadruga – Sveti Križ Začretje, poljoprivredna zadruga.

·         Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije – Mladen Stubljar, novinar HTV-a.

·         Priznanje za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine – Revija Nova Zemlja, Osijek.

·         Priznanje za promociju vina kroz umjetnost – Ante Sikirić-Krivin, pjesnik iz Bibinja.

·         Priznanja za doprinos unaprjeđenju prometa vina – Marko d.d., Dugopolje za bogatu ponudu u specijaliziranim prodavaonicama i Vila Koruna, Mali Ston za široku ponudu vina u ugostiteljstvu.

 

Područni odjel HPK Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu

 

Pripremi za ispis