Sajam Tech&Bio

Na poziv i uz potporu Francuske poljoprivredne komore, Odbora za eko poljoprivredu i ljekovito bilje Hrvatske poljoprivredne komore i uz podršku Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, sajam je posjetila i delegacija iz Hrvatske.
 
Regija Drôme, u kojoj se nalazi mjesto Valence nije slučajan odabir za navedeni događaj. Razlog je u tome što upravo ova regija prednjači u francuskoj ekološkoj proizvodnji na osnovu brojnosti proizvođača i površina iz ovoga sektora poljoprivredne proizvodnje.
 
Edukacija iz ekološke proizvodnje odvijala se dva dana istodobno u osam različitih dvorana. Smjenjivala su se izlaganja na različite teme koje su obuhvaćale i najmanje detalje bitne za unaprjeđenje ekološke proizvodnje. Brojni užurbani posjetitelji nastojali su čuti što više izlaganja stručnjaka Francuske poljoprivredne komore koji su prezentirali nove vještine i znanja stečena u ekološkoj poljoprivredi među kojima se mogu istaći: prezentacije i usporedbe rada različitih strojeva, novi procesi ekološke proizvodnje kao i primjeri dobre prakse za sve proizvodne sektore.
 
Tijekom sajma održan je okrugli stol na temu „Održivi razvoj u ekološkoj proizvodnji na europskom teritoriju” gdje su predstavnici pojedinih zemalja, a među njima i Hrvatske, prezentirali stanje održivog razvoja u ekološkoj poljoprivredi. Posebno je naglašena briga o ekološkoj hrani kao zdravoj, sigurnoj, hrani visoke kvalitete, proizvedenoj u sigurnom okruženju zahvaljujući sustavima kontrole i certifikacije. Posebnu podršku proizvođačima pružila je razmjena iskustava, koja je dovela do spoznaje da se stalno povećava broj potrošača hrane iz ekološkog uzgoja. Zato slijedi zaključak da ekološki proizvođači svakako trebaju potpore, financijske stimulacije, da bi dorasli konkurenciji na svjetskom nivou.
 
Na sajmu je predstavljena ekološka proizvodnja Hrvatske izlaganjem uzoraka ekoloških proizvoda, kao što su ekološko vino, med, medice i dr. 

france.jpg

U okviru sajma za posjetitelje su organizirani i posjeti ekološkim farmama na teme: ratarstvo i ljekovito bilje, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo, peradarstvo, uzgoj koza i sirarstvo.
 
Na sajmu Tech&Bio je izloženo oko stotinu strojeva koji su pobudili posebnu pažnju posjetitelja. Treba istaći da su u 2011. izlagači bili u prilici demonstrirati ekološke i alternativne tehnike poljoprivrede te je većina strojeva prikazana u radu.
 
Budući da su ekološke i alternativne tehnike u poljoprivredi od međunarodnog značaja, sajam Tech&Bio 2011. je bio posvećen promoviranju razmjene znanja između različitih domaćih i stranih stručnjaka. Tako su u raspravu uključeni i delegati iz: Belgije, Bugarske, Danske, Hrvatske, Irske, Kanade, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Švedske.
 
Tech&Bio se organizira svake druge godine od strane Francuske poljoprivredne komore regije Drôme i ekoloških proizvođača. Regionalna poljoprivredna komora tijesno surađuje s ekološkim proizvođačima te osim proizvodnje pomaže proizvođačima, kako u preradi i plasmanu proizvoda do potrošača, tako i u certificiranju istih.
 
Sajam Tech&Bio promovira za okoliš prihvatljivu poljoprivrednu praksu.
 
Hrvatska poljoprivredna komora
mr. sc. Marija Ševar. 
Načelnica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu
 
Pripremi za ispis