Održano jubilarno 10. Natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije

Prema ocjeni sudaca djelatnika Stručne službe Hrvatske poljoprivredne komore te voditelja natjecanja dipl.ing. Ivice Prpić iz iste službe, Valentino je veliko otkriće i nada hrvatskog oranja koji sa boljim, takmičarskim plugom i uz malo vježbe može postići i daleko bolje rezultate i na državnoj razini.      
U ovoj kategoriji i ove je godine nastupila jedna od rijetkih oračica, Ana Drobni iz Dežanovca koja se zbog izuzetno teških uvjeta na parceli plasirala nešto slabije nego prethodnih godina.

U kategoriji plugova premetnjaka pobijedio je prošlogodišnji pobjednik Zoran Piskač iz Prgomelja.

pobjednici_bbz.jpg

Posebnost ovog natjecanja u odnosu na sva ostala natjecanja u Republici Hrvatskoj je natjecanje u tradicionalnom oranju konjskim zapregama koje se po drugi put organiziralo u našoj županiji. Nastupilo je 7 zaprega sa oračima i pomoćnicima. Pobijedio je natjecatelj Đuro Šabarić sa zapregom i pomoćnikom Matijom Šabarić.

konjibbz.jpg

Pobjednik u oranju u kategoriji oranja plugom ravnjakom Željko Krapec te Zoran Piskač kao pobjednik u kategoriji oranja plugom premetnjakom predstavljat će Bjelovarsko-bilogorsku županiju na 9. Natjecanju orača Republike Hrvatske koje se ove godine održava u Karlovcu.

 

zeljka_bbz_3.jpg

Valja napomenuti da je Bjelovarsko-bilogorska županija preteča u organiziranom natjecanju orača pa je još 1995. godine organizirano prvo županijsko natjecanje orača te tako Bjelovarsko-bilogorska županija ima uvijek jedno natjecanje orača više od državnog.

Na 9. državnom natjecanju orača u Karlovcu osim velike konkurencije bit će i veliki motiv za pobijediti jer će pobjednici u obje kategorije plugova predstavljati Republiku Hrvatsku na 59. Svjetsko natjecanju orača koje se po prvi puta iduće 2012. godine održava u Republici Hrvatskoj u Biogradu na Moru. Predstavljati zemlje domaćina uvijek je velika čast a ujedno i obaveza pa našim pobjednicima županijskog natjecanja, koji su uzgred stalno u vrhu hrvatskog oranja na državnom natjecanju, želimo puno uspjeha.

Područni odjel HPK-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Vlado Bistrović, dipl.ing.agronom,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis