Previše birokracije, a premalo promocije

Stručnim putovanjem, financiranim iz sredstava Nizozemske darovnice, predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore razmijenili su iskustva, upoznali se s novim tehnologijama, zakonskim propisima i poticajnim mjerama Europske unije, te predstavili Hrvatsku poljoprivrednu komoru. Predstavnici su obišli destileriju viskija Glenturret, vidjeli proces stvaranja do plasiranja viskija na tržište. Većina prisutnih bila je iznenađena kako je proizvod poput viskija cijenjen zbog dobre promocije, ali ne i sadržaja, stoga su mnogima sinule ideje za promociju naše rakije čija je kvaliteta neusporediva.

Posjetili su i plemićku farmu Blair, te u prikolici, uz pratnju kiše, obišli jelene, ovce i goveda. U Škotskoj zbog nepovoljnog kamenitog tla i obilne kiše koja omogućava rast trave važnu ulogu ima stočarstvo, osobito uzgoj ovaca i goveda. Imanje Blair veličine je oko 140.000,00 ha, a ujedno se bavi šumarstvom i hidroenergijom. Prosječna je veličina farmi obiteljskih gospodarstva 119 ha, a poduzeća 275 ha. Nakon plemićke farme slijedio je razgled farme uzgajivača jelena. Dr. John Fletcher, vlasnik, bivši student Cambridgea, te najbolji mali proizvođač mesa u Velikoj Britaniji i njegova supruga održali su kratko predavanje o razvoju farme, obradi mesa, plasiranju proizvoda, te su unatoč kiši pokazali farmu i klaonicu jelena.

Također, imali su priliku slušati predavanje predstavnika „National Farmers’ Union of Scotland” (NFUS). Nakon iscrpnih informacija o škotskoj poljoprivredi i onome što ih čeka u Copa-Cogeci, uputili su se na farmu Edward Baxtera. G. Baxter je na jednostavan i iskren način opisao kako vodi svoju farmu na kojoj dominira pšenica i ječam, računa isplativost i neisplativost određenih kultura, zašto ne voli birokraciju te što voli princ William, njegov prijatelj. Da plemstvo u Škotskoj cijeni poljoprivredu i stavlja ga na aristokratsku razinu uvjerili su se na sajmu „The Royal Highland Show“. Osim izvrsne organiziranosti, promocije, mehanizacije i vrhunskih proizvoda, sajam je vrvio gospodom u odjelima, plemićima, na čijim se licima mogao vidjeti ponos što su dio škotske poljoprivrede.

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore na kraju su zaključili da se svi susrećemo s preopširnom birokracijom, te da je naša povoljna klima, raznolikost i plodnost tla, kvalitetni proizvodi i škotsko znanje u promociji dobitna kombinacija za osvajanje bilo kojeg tržišta.

Voditeljica za regionalni razvoj HPK-a

Tajana Radić, dipl. pol.

 
Pripremi za ispis