Potrošačko ocjenjivanje zagrebačkih jagoda

Uvodno je ocjenjivače pozdravila gospođa Gordana Matašin, zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, koji već devet godina za redom organizira prodaju zagrebačkih jagoda kao i njihovo ocjenjivanje, a ocjenjivanje plodova jagoda je vodio D. Rukavina, dipl. ing., stručni suradnik iz istog odjela Zagrebačke županije.

Kao i ranijih godina subjektivno je ocjenjivan vanjski izgled (veličina, oblik i boja), fizikalna kakvoća (čvrstoća, tekstura i sočnost), okus (odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa) te opći dojam plodova jagoda.

Svaki je ocjenjivač, prema vlastitom opredjeljenju, zaokružio ocjenu za svaku karakteristiku ploda na ocjenjivačkom listiću, birajući ocjene u rasponu od 1 do 5, odnosno od ocjena nezadovoljavajuće do izvrsno.

Ocjenjivane su sljedeće sorte: Alba, Albion, Antea, Arosa, Asia, Clery, Dolly, Galia, Jolly,  Miss, Nora, Queen Eliza i Sugar Lia.

Kao najukusnija sorta jagode što se uzgaja u jagodnjacima na prostoru županije i grada Zagreba ove je godine ocjenjena sorta Asia. Radi se o sorti jagode koja ima krupni plod duguljastog oblika i dobre čvrstoće, jasno crvene boje i vrlo ugodnog okusa. Prema vremenu dozrijevanja to je srednje rana sorta, pogodna za kontinentalna područja, kako za uzgoj u zaštićenom prostoru tj. u plasteniku tipa tunela, tako i za proizvodnju na otvorenom. Nedostatak joj je što je osjetljiva na Colletotrichum acutatum. Zanimljivo je da je ta sorta izabrana za najukusniju jagodu i na potrošačkom ocjenjivanju 2006.  

jagoda_pobejdnica.jpg

Asia – pobjednička jagoda 2011.
 
Inače, manifestacija Dani jagoda, na kojoj se predstavljaju članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ te Udruge proizvođača jagoda Grada Zagreba trajala je do 12. lipnja, a stanovnici Zagreba i okolice mogli su kupovati svježe jagode na 36 lokacija u Zagrebu.
Hrvatska poljoprivredna komora
Javna poljoprivredna savjetodavna služba
Višnja Šimunović, dipl. ing. agr.,
načelnica Odjela za hortikulturu
 
Pripremi za ispis