Održan Dan otvorenih vrata na eko imanju Sever

Dan otvorenih vrata u organizaciji ekološkog imanja Sever i neprofitne organizacije Ekologica po četvrti put okupio je brojne ljubitelje prirode, potrošače ekloloških proizvoda, ekološke proizvođače i sve ostale ljude dobre volje iz Zagreba i šire okolice.

Sever_2.jpg    Sever_3.jpg

Institucionalna podrška ovoj predivnoj manifestaciji pružena je od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja ispred kojeg su nazočili Tomislav Petrović, dipl. ing., načelnik Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu, mr.sc. Željko Herner, viši stručni savjetnik odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu te JPSS Hrvatske poljoprivredne komore mr.sc. Marija Ševar, načelnica Odjela za ekološku i integriranu poljoprivredu, mr. sc. Ines Pohajda, viša stručna savjetnica za ekološku i integriranu poljoprivredu i mr.sc. Zvonimir Vukov, viši stručni savjetnik za integriranu i ekološku poljoprivredu.

Nakon okupljanja na ulaznom dijelu imanja posjetitelje je srdačno dočekao Mario Sever. Domaćin je predstavio svoje imanje, trenutno stanje proizvodnje s osvrtom na sve početničke nedaće u isto vrijeme s dalekim pogledom prema budućim ciljevima.

Tako je uslijedio obilazak urednih zaštićenih prostora iz kojih proviruje zdravo plodovito povrće te nasada povrtnih kultura koje se značajno ne razlikuju od dekorativnih nepreglednih cvjetnih gredica. Za najmlađe posjetitelje pravi užitak bio je promatranje umiljatih koza koje su trčkarale ispred svoje štale.

Obilazak urednih polja s ratarskim kulturama završio je u hladovini voćaka pod kojima su na postavljenim stolovima mirisala domaća jela sačinjena od povrća i mesa iz ekološke proizvodnje. Vrijedna domaćica gospođa Ivka Sever zajedno sa bakom i djedom veselo je dočekivala goste nudeći svoje majstorske kulinarske specijalitete.

Nakon obilaska imanja i ručka, poslije rekreacije i druženja svim prisutnima dan je prebrzo prošao što je razlog dobrog raspoloženja, predivnog okruženja i uživanja u pravim vrijednostima zdravog života koje je razlog ponovnog dolaska na eko imanje Sever i slijedeće godine.

 

 Područni odjel HPK JPSS Zagrebačke županije,
mr. sc. Ines Pohajda,
viša stručna savjetnica za ekološku
i integriranu poljoprivredu

Pripremi za ispis