HPK traži od Vlade RH nadoknadu štete povrćarima izazvane epidemijom Escherichiae coli

Hrvatski proizvođači povrća pretrpjeli su znatne financijske gubitke uzrokovane krizom nastalom zbog zaraze Escherichiom coli. Zbog bojazni potrošača da su prvenstveno krastavci, ali eventulano i drugo povrće bili izvor zaraze, smanjila se potražnja za svježim povrćem, osobito onim koje se termički ne obrađuje.

Hrvatski poljoprivrednici su u 2010. godini pretrpjeli velike štete zbog elementarne nepogode – poplave. Vlada Republike Hrvatske je pomogla poljoprivrednicima kroz različite vidove potpore, uključujući i financijska sredstva. To je jedini način da se proizvođači održe i da nastave s proizvodnjom koja je često opterećena kreditima, pa je i njihovo vraćanje dovedeno u pitanje.

Europska komisija je donijela plan pomoći kako bi pomogla proizvođačima povrća u EU, jer su svi proizvođači pogođeni ovom krizom. Povjerenik EK za poljoprivredu, g. Dacian Colos predložio je zemljama članicama da se proizvođačima povrća nepovratno dodijeli 210 mil. eura, kao kompenzaciju za gubitak tijekom krize, i to proizvođačima krastavaca, rajčice, salate, tikvica i paprika, u visini od 50 % od uobičajene sezonske cijene.

Organizacija poljoprivrednika i zadruga Copa Cogeca iznijela je mišljenje da su to premalena sredstva, jer „…gubitci su 200 mil.€ tjedno, u osam država članica…“.

Kako bi pomogli hrvatskim proizvođačima povrća koji trpe gubitke radi europske krize uzrokovane oboljenjima od Escherichiae coli, tražimo da se izdvoje sredstva iz državnog proračuna i nepovratno dodijele proizvođačima povrća. Uspoređujući obim poljoprivredne proizvodnje na razini sektora – proizvodnji povrća, Republika Hrvatska proizvodi oko 1 % od ukupne proizvodnje povrća u EU. Koristeći taj razmjer s obimom proizvodnje hrvatski povrćari trebali bi dobiti 15,43 milijuna kn. Tražimo da se iz Državnog proračuna dodijele sredstva povrćarima za ublažavanje posljedica krize na njihovu proizvodnju. Nadamo se da ćete prepoznati potrebe poljoprivrednika te, kao i prošle godine, osigurati barem dio od navedenih sredstava za ublažavanje posljedica krize. Nadamo se da će se kriza ubrzo okončati i da će se vratiti povjerenje potrošača u domaće poljoprivredne proizvode, stoji u dopisu koji je potpisao predsjednik HPK Darko Grivičić.

Pripremi za ispis