Održano 1. županijsko natjecanje orača Grada Zagreba

Natjecanje je svečano otvorio gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, koji je tom prilikom proglašen počasnim članom Udruge orača Grada Zagreba.

Kako se dogodine svjetsko natjecanje orača održava u RH, a novi će se natjecateljski plugovi, koje će na natjecanju koristiti reprezentacije iz udaljenih dijelova svijeta, moći nabaviti od tvrtke koja ih proizvodi pod povoljnijim uvjetima, dobili smo podršku gradonačelnika u obliku planiranja proračunskih sredstava Grada Zagreba za iduću godinu za nabavu natjecateljskih plugova.

Ovom prilikom pozivamo i ostale županijske udruge da se na vrijeme prijave svojim županijama radi pravodobnog planiranja proračunskih sredstava za iduću godinu, te da nam se na vrijeme jave i pridruže u zajedničkoj rezervaciji i nabavi natjecateljskih plugova.

Riječi potpore najmlađoj udruzi orača u sastavu Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) uputili su Ivan Katalinić, direktor HPK i predsjednik HUONO-a, te Tugomir Majdak iz MPRRR-a, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO).

Održavanje natjecanja svojom su nazočnošću uveličali predstavnici Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba – pročelnik g. Emil Tuk i zamjenik pročelnika g. Stjepan Škrapec; predsjednik Gradske četvrti Brezovica g. Stjepan Cerovski; pročelnica HPK PO Grad Zagreb gđa Aleksandra Radić, predstavnici tvrtki sponzora, OPG Radičević, kolegice i kolege iz HPK PO Grada Zagreba i Zagrebačke županije i drugi uzvanici i gosti.

Suđenje su vodili sudac predstavnik RH na svjetskim natjecanjima orača Ivica Prpić, te iskusne sutkinje s mnogobrojnih natjecanja, kolegice Suzana Pajić i Tatjana Međimurec.

 

Natjecanje je održano na državnom zemljištu u Kupinečkom Kraljevcu, u blizini parcela tvrtke „Fragaria“ d.o.o. koja je, zbog nemogućnosti montiranja šatora uslijed vrlo loših vremenskih uvjeta, ustupila jedan svoj hangar za održavanje ceremonije otvorenja i kao sklonište natjecateljima i uzvanicima pred nenadanim prolomom oblaka zbog kojeg je mnogo natjecatelja odustalo od natjecanja, te se natjecalo samo osam natjecatelja – po četiri u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka.

Službeni rezultati 1. županijskog natjecanja orača Grada Zagreba:

Plugovi ravnjaci:

 1) Franjo Mavračić, 2) Božo Dumić, 3) Ivan Novoselec, 4) Vladimir Leskovac


Plugovi premetnjaci:

1) Josip Mikac, 2) Branko Vrban, 3) Robert Kolarić, 4) Matija Slobodić

 

Dva prvoplasirana natjecatelja stekla su pravo sudjelovanja na 9. državnom natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati krajem kolovoza – početkom rujna 2011. godine u Karlovcu.

 

Natjecanje se provodi po pravilniku Svjetske oračke organizacije (WPO) i uvod je za nastup na 59. Svjetskom natjecanju orača 2012. godine, koje će se održati u Republici Hrvatskoj, u Biogradu na Moru.

 

Osim kristalnih svijećnjaka koje tradicionalno dodjeljuje HUONO dvama prvoplasiranim natjecateljima, nagrade za natjecatelje ustupili su i dragi nam sponzori kojima upućujemo veliku zahvalu za pomoć koju nam pružaju. Osim tvrtki Agromehanika Bjelovar d.o.o., Agroopskrba Matej d.o.o., Čizmić Zastupanje d.o.o. i MESSIS d.o.o., koje su kao pravne osobe uključene u članstvo udruge, nagrade za natjecatelje osigurali su i

– Bc INSTITUT d.d. Zagreb (300 kg sjemenske pšenice + 200 kg sjemenskog ječma + 200 kg sjemenskog tritikalea)

– RWA RAIFFEISEN AGRO d.o.o. (200 kg sjemenske pšenice + 2.000.000 sjemenki uljane repice + 1.500.000 sjemenki uljane repice)

– Pioneer sjeme d.o.o. (2 jakne, 2 prsluka, radno odijelo, radni kombinezon, majice i kape)

– PSC Ferenčak (zaštitna mreža i folija za baliranje)

– Badel 1862 (18 butelja vina)

– Fragaria d.o.o. (domaćinstvo u vlastitim prostorijama i jagode)

– Zagrebačke ceste d.o.o. (trasirke)

– OPG Radičević Ivica (podrška u osiguranju infrastrukture i osiguranje dijela hrane i pića)

-Adria mar (osiguranje natjecatelja tijekom natjecanja)

Održavanje 1. županijskog natjecanja orača Grada Zagreba odvijalo se u sklopu manifestacije koja je obuhvatila istovremeno održavanje Agrosajma 28. i 29.5.2011. godine. Osim nastupa šest KUD-ova: KUD-a Kupinečki Kraljevec i njihovih gostiju, osigurana je bogata gastro ponuda, ponuda domaćih proizvoda sa OPG-a (sir, gljive, lavanda, vino, vezovi i sl.), kao i štandovi s proizvodima sa sela, te se zabava nastavila dugo u noć.

Posebnu zahvalu upućujemo svim članovima Udruge orača Grada Zagreba koji su svojim radom i vlastitim sredstvima omogućili ovo natjecanje.

Dario Padro, dipl. ing. agr.
tajnik Udruge orača Grada Zagreba

Pripremi za ispis