Težak vegetacijski početak za ravnokotarske vinogradare u 2011.

Tužan je bio obilazak s vinogradarima kroz smrznute vinograde s klonulim listovima i mladicama, a pogotovo s njima podijeliti razočaranje i osjetiti svu tugu težačkog života.

Dugotrajna suša, pojačana stalnim vjetrovima, dodatno je usporila retrovegetacijski period (iz suočica i latentnih pupova) i intenzivirala dodatni nestanak vlage iz biljaka i tla putem evapotranspiracije. Molitve, koje su kao i oči vinogradara, stalno uprte u nebo i vremensku prognozu, napokon su ispunjene tijekom noći 15 svibnja. Doista, dugo očekivana kiša s 30 mm oborina po m2 donijela je olakšanje i zadovoljstvo poljoprivrednicima. Nažalost, ta je radost trajala veoma kratko .

vinograd.jpg

Već 16. svibnja oblaci nad Velebitom nagovijestili su buru orkanske jakosti. Bura s posolicom iz Podvelebitskog kanala i Novigradskog mora nanijela je dodatnu štetu vinogradima. Slomljene i potrgane mladice u vinogradima pokazuju svu snagu vjetra i varljivu ćud prirode. Osjetljive sorte, kao što su debit, maraština, rkaciteli, plavina, syrah… stradale su više od vjetra, a posebno su pogođeni poplijevljeni vinogradi, kao i oni podignuti okomito na smjer puhanja vjetra, a i tamo gdje nema vjetrozaštitnih pojaseva. Sve navedene abiotske nedaće koje su snašle ravnokotarske vinogradare neće ih pokolebati od redovitih agrotehničkih, ampelotehničkih i zaštitnih mjera u svojim vinogradima. Smanjeni urod grožđa u Zadarskoj županiji bit će obilježje za 2011. godinu. To možemo potkrijepiti i izrekom jednog vinogradara „Ni u kiši roda, a ni u suši gladi“. 

Područni odjel HPK-a Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu
Pripremi za ispis