Bros: Hrvatska bi trebala naplaćivati usluge za ruralni razvoj

Po riječima Gilberta Brosa, potpredsjednika Stalne skupštine francuskih poljoprivrednih komora i člana Vijeća za pridruživanje Hrvatske EU u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru, Hrvatska bi trebala naplaćivati usluge za ruralni razvoj.

"Hrvatska je zemlja velikoga razvojnog potencijala. U svim državama članicama EU-a službe za ruralni razvoj naplaćuju svoje usluge", rekao je Bros, ustvrdivši kako bi Hrvatska trebala poći istim putem, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Bros je na seminaru za savjetnike o ruralnom razvoju održanu od 10. do 12. svibnja na seoskom gospodarstvu u blizini Ivanićkog Graberja naglasio kako je "osnutak poljoprivredne komore dobitak za budućnost jer će omogućiti poljoprivrednicima da sami odlučuju o svojoj budućnosti".

Na predavanju se također moglo saznati koje su mjere ruralnog razvoja u Francuskoj, priopćila je danas Hrvatska poljoprivredna komora.

Također navodi kako je Bros izjavio da "hrvatska vlada treba uključiti Hrvatsku poljoprivrednu komoru, koja predstavlja sve poljoprivrednike i seoska područja, u savjetovanje o svim poljoprivrednim pitanjima, osobito o planu ruralnog razvoja Hrvatske".

Kazao je i kako Hrvatska mora riješiti pitanje zemljišnih knjiga, zadržati poljoprivredu u planinskim područjima, pomagati mladim poljoprivrednicima te riješiti probleme plasmana i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

"Jedino zajedničkom suradnjom, odnosno upravljanjem države i struke, pronaći će se dobra rješenja za brzo i učinkovito napredovanje", izjavio je Bros te naglasio kako će uspješne veze francuskih komora i Hrvatske poljoprivredne komore pridonijeti dobroj viziji i zajedničkom stajalištu o budućnosti europske poljoprivredne politike.

"Poljoprivredna komora u departmanu (francuska lokalna jedinica uprave koja odgovara hrvatskoj županiji) Haute Loire, koje sam predsjednik, ima proračun od 6,2 milijuna eura, a od toga je polovica od naplate poreza na neizgrađeno zemljište, 30 posto od usluga koje poljoprivredna komora pruža raznim ustanovama i 20 posto od usluga poljoprivrednicima.

Francuska poljoprivredna komora zapošljava 70 ljudi koji pomažu 4000 poljoprivrednika u departmanu. Nešto slično trenutačno se ne može primijeniti u Hrvatskoj, ali siguran sam da će Hrvatska poljoprivredna komora pronaći dobra rješenja za razvoj poljoprivrede i seoska područja u Hrvatskoj", zaključio je Gilbert Bros.

Nacional.hr

Pripremi za ispis