39. međunarodni simpozij iz područja mehanizacije u poljoprivredi

Tijekom tri dana simpozija predstavljeno je 48 referata koji su svojim sadržajem pokrili mnoga područja mehanizacije u poljoprivredi: ergonomija, energetika (obnovljivi izvori energije), pneumatici traktora, koncepti precizne poljoprivrede i mnoga druga.

Posebno je zanimljivo bilo istraživanje Školskog centra Šentjur iz Slovenije, gdje su Branko i Martin Šket analizirali ispravnost strojeva za zaštitu bilja u periodu kada je provjeravanje ispravnosti rada tih strojeva bilo neobavezno i u periodu kada je to postalo zakonska obaveza. Podaci pokazuju da je u periodu neobaveznog testiranja ispravnosti strojeva za zaštitu bilja bilo 16 % do 27 % ispravnih strojeva, što znači da je ostatak bio neispravan – što dalje implicira da je raspodjela sredstava za zaštitu bilja nezadovoljavajuća. Uvođenjem obaveznog testiranja stanje ispravnosti strojeva znatno se poboljšava te se utvrđuje sve manje kvarova, čime se direktno smanjuje i štetan utjecaj na okoliš, ali i bitno povećava učinkovitost primjene sredstava za zaštitu bilja. Ta je tema vrlo interesantna za poljoprivrednike u Hrvatskoj jer pristupanjem EU nama tek slijedi uvođenje obaveznog testiranja strojeva za zaštitu bilja, a ovi podaci pokazuju da će se znatno poboljšati učinkovitost zaštite bilja, smanjiti štetan utjecaj na okoliš i na kraju ostvariti bolji financijski rezultati proizvodnje.  

Znanstveni radovi sa simpozija zasigurno će utjecati na razvoj poljoprivredne tehnike i njezinu primjenu i na poljoprivrednim površinama u Hrvatskoj i u svijetu. I na kraju, sve pohvale organizacijskom odboru: Krešimir Čopec, Vinko Duvnjak, Goran Fabijanić, Dubravko Filipović, Zlatko Gospodarić, Igor Kovačev, Đuro Banaj, Rajko Bernik, Viktor Jejčić, Miran Lakota i Tomaž Poje na čelu sa Silviom Košutić.

 

Područni odjel HPK-a Požeško-slavonske županije
Ivica Prpić, dipl. ing. agr.
načelnik Odjela za mehanizaciju

 
Pripremi za ispis