Sedmi međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu kraj Bjelovara

Svake godine pčelarski je sajam sve bolji i veći, povećava se broj izlagača i posjetitelja. Tako su na ovom sajmu, osim izlagača i posjetitelja iz susjednih zemalja, bili prisutni i izlagači iz Finske. Sajam je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić rekavši da mu je drago otvoriti najslađi sajam u Hrvatskoj. Državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede naglasio je da se za naše pčelare u Uniji otvara veliko tržište i da je izvoz u Europu bio 1300 t meda, ali da se taj broj može povećati.
Sajam je ove godine u znaku 130 godina izlaženja časopisa Hrvatska pčela, što je 3. u Europi, a u svijetu 5. takav časopis. Hrvatsko-slavonsko pčelarsko društvo osnovano davne 1879. godine pokrenulo je 1. veljače 1881. časopis koji je izlazio dvojezično. Godine 1884. časopis mijenja ime u Hrvatska pčela. Hvalevrijedna godišnjica podsjeća da su pčelari oduvijek bili organizirani i educirani proizvođači hrane. Takav se trend nastavlja kao što ovaj sajam i pokazuje. Na sajmu je bilo više od 100 izlagača i više od 7000 posjetitelja, što je za takav strogo specijalizirani sajam mnogo. U Republici Hrvatskoj ima oko 7000 pčelara, od kojih je većina učlanjena u pčelarske udruge i savez.
 
Predavanja su ove godine bila vrlo aktualna s predavačima iz republike Hrvatske, ali i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Odmah nakon otvorenja održano je predavanje o varozi i suzbijanju varoze, o iskustvima naših susjeda iz Slovenije, predavača Vlade Auguština, zatim predavanje Petra Trogrlića o pripremi pčelinjih zajednica za prve proljetne paše. Vrlo je aktualno pitanje i katastar pčelinjih paša pa je Vedran Lesjak održao predavanje o Važnosti katastra pčelinje paše u praksi.

gudovac_medari.jpg

U nedjelju je aukcijska dvorana bila puna, održana su predavanja vrlo važna za pčelare: „130 godina kontinuiranog izlaženja časopisa Hrvatska pčela“ Vedrana Lesjaka i „Poticaji u pčelarstvu 2011. godine“ predsjednika Saveza Martina Kranjeca. Slijedilo je mnoštvo pitanja pa je predsjednik Saveza pojasnio načine na koji se mogu dobiti poticaji. Gošća iz susjedne Bosne i Hercegovine mr. sc. Violeta Santrač održala je predavanje o opasnoj bolesti pčelinjeg legla, europskoj gnjiloći, nakon čega su slijedila predavanja mr. sc. Dražena Lušića „Kuda ide kvaliteta meda“ i Milenka Barača „Tehnologija proizvodnje peludi“. Zadnje predavanje o uzgoju visokokvalitetnih matica za vlastito tržište i primjeni aparata Jenter i Niokot održao je Veroljub Umeljić.
 
Mogu samo još naglasiti da u Lijepoj našoj ima oko 7000 pčelara i da su vrlo organizirani i povezani putem udruga i Saveza pa ne čudi vrhunska organizacija i velika posjećenost Sajma. Ukoliko niste dosad bili na Pčelarskom sajmu, predlažem Vam da početkom veljače sljedeće godine svakako posjetite Gudovac kraj Bjelovara. Uz pčelarski pozdrav medno od savjetodavne službe Hrvatske poljoprivrede komore.
Područni odjel HPK-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl. ing, agr., viša stručna savjetnica
 
 
Pripremi za ispis