Upis u ARKOD završen u 14 županija

Do kraja inicijalne faze uspostave ARKOD sustava preostalo je za registrirati oko 13 tisuća poljoprivrednika odnosno svih koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.
Inicijalni upis u ARKOD sustav završen je u 14 županija, a u 7 županija biti će završen do kraja veljače 2011, na vrijeme za podnošenje zahtjeva za izravna plaćanja za 2011. godinu.
 
Podsjetimo, ARKOD je referentni sustav za dobivanje nacionalnih potpora za 2011., a za europske potpore ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.Dakle, preduvjet za dobivanje državnih potpora u 2011. godini je da poljoprivrednici budu upisani u ARKOD sustav. ARKOD je nacionalni program kojim se uspostavlja baza podataka koja evidentira stvarno korištenje poljoprivrednog zemljišta. To je grafička evidencija zemljišnih parcela poljoprivrednika, te njihovih zahtjeva za plaćanjima po površini. Takav uređen i transparentan sustav preduvjet je za dobivanje poticaja Europske unije za poljoprivrednu proizvodnju. 
 
Upis u ARKOD je besplatan i obavlja ga 560 djelatnika iz sljedeće tri institucije: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) te Hrvatska poljoprivredna komora (HPK). Uz prethodnu najavu i poziv iz jedne od navedenih institucija, upis se obavlja u regionalnim uredima APPRRR u kojima su poljoprivrednici upisani u Upisnik, te lokalnim uredima HPA ili HPK. Tijekom upisa poljoprivrednici uz pomoć djelatnika, na digitalnim ortofoto kartama (unaprijed napravljenim snimkama zemlje iz zraka) identificiraju sve parcele koje obrađuju. Završetak upisivanja poljoprivrednika na nacionalnoj razini planira se u veljači 2011. godine.
 
Još jednom pozivamo sve poljoprivrednike da se jave regionalnim uredima Agencije za plaćanja, lokalnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije i ispostavama Hrvatske poljoprivredne komore kako bi upisali ili ažurirali korištenje poljoprivrednog zemljišta u ARKOD sustavu te ostvarili pravo na podnošenje zahtjeva za potporu po proizvodnoj površini za 2011. godinu.

STATISTIKA ARKOD-a

Pripremi za ispis