Međunarodni sajam gospodarstva, poljoprivrede i obrtništva Viroexpo 2011. u Virovitici

Sajam će se održavati u organizaciji i pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije, Grada Virovitice, HGK Županijske komore Virovitica, HOK Područne obrtničke komore VPŽ i Turističke zajednice VPŽ, u tehničkoj realizaciji tvrtke Viroexpo d.o.o. Virovitica, Na 16. Viroexpu sudjelovat će izlagači iz 19 zemalja odnosno: Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Ukrajine a zemlja partner je Republika Makedonija.

Kao i prijašnjih godina i na ovogodišnjem, 16. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2011 održat će se stručna predavanja, koja će kao i do sada sadržajno obogatiti ponudu sajma. U okviru ovogodišnjeg sajma, na sajamskom prostoru Viroexpo-a održat će se stručna predavanja, koja su predviđena za subotu 22. siječnja 2011. godine. Tako će se na sajamskom prostoru Viroexpa, od 9,00 do 10,00 sati održati predavanje „Kontrola rasta i rodnosti jabuke“ (prof.dr.sc. Zlatko Čmelik, izvanredni profesor, Zavod za voćarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu). Potom će se od 10,00 do 11,00 sati održati predavanje „Društveno odgovorno poslovanje kao segment cjelovitog upravljanja kvalitetom“ (prof.dr.sc. Nikola Knego, redoviti profesor, Katedra za trgovinu, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Od 11,00 do 12,00 sati održati će se predavanje na temu „Binarni sustavi visokog obrazovanja i njegova prepoznatljivost u hrvatskoj gospodarskoj praksi“ (prof.dr.sc. Tonći Lazibat, dekan, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Zanimljivo predavanje od 12,00 do 13,00 sati održati će prof.dr.sc Siniša Zarić, redoviti profesor s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu na temu „Kako biti uspješan na sajmu?“. Uz predavanje „Razvoj ruralnih područja u kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji“, koje će održati prof.dr.sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, od 13,00 do 14,00 sati, završiti će se s predavanjima na ovogodišnjem Viroexpu. Detaljnije informacije kako o sajmu, tako i o njegovim predavanjima, mogu se vidjeti na službenoj internet stranici Viroexpa 16. međunarodnog sajma gospodarstva, poljoprivrede i obrtništva.

Za ovogodišnju izložbu mladih vina na sajmu Viroexpo, Udruga vinogradara i voćara Sveti Vinko zaprimila je 110 uzoraka. Sva vina ocijenila je stručna komisija enologa. Zlatnim odličjima ocijenjeno je 8 vina, 65 vina  srebrnim i 17 vina brončanim odličjima. Nakon ocjenjivanja za članove Udruge održana je informativno-edukativna radionica na temu „Način ocjenjivanja vina“. Priznanja najboljima, Udruga vinogradara i voćara „Sv. Vinko“, dodijeliti će  22. siječnja 2011. godine na Sajamskoj pozornici Viroexpa s početkom u 18,00 sati.

Viroexpo datira od 1996. kada je 19. siječnja u kavani hotela Slavonija u Virovitici, gradu bogate obrtničke i poljoprivredne tradicije, nakon četiri desetljeća obnovljena sajamska manifestacija. Otvorio ju je tadašnji župan Virovitičko–podravske županije Stjepan Mikolčić. Na prvoj izložbi, koja se održavala na 375 četvornih metara prostora, predstavilo se trideset, isključivo poljoprivrednih proizvođača, s područja Virovitičko–podravske županije a posjetilo ju je 1.200 posjetitelja. 15. Viroexpo 2010. godine, otvorila je predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uz rekordan broj od 23.800 posjetitelja, sa 659 izlagača iz 18 zemalja, dok je zemlja partner bila Slovačka.

 
                                   Područni odjel Hrvatske poljoprivredne komore
Virovitičko-podravske županije
                                                           Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
Pripremi za ispis