Stručno putovanje u Njemačku

Put do Frankfurta, u dužini od gotovo 1400 km u jednom smjeru omogućio nam je vidjeti (gledajući s autocestâ) uređenost poljoprivrednih površina u Austriji i Njemačkoj. Nigdje se nisu mogle vidjeti neobrađene površine, česti su kompleksi pregonskih pašnjaka, a nisu rijetke ni površine s navodnjavanjem (ponajprije povrća). Vezano uz energetiku, dobar dio kuća (čak i u selima) na osunčanim stranama krovova ima montirane fotoćelije. Iako je broj vjetrenjača (koje proizvode struju) impozantan, još uvijek se grade i nove.

U mjesto prenoćišta stigli smo u ponedjeljak malo prije ponoći. Weingut Storr je malo seosko gospodarstvo s 12 ha vinograda, vinskim podrumom i ponudom noćenja s hranom. Za njemačke prilike nudi jeftin smještaj, u velikim i prozračnim sobama s krevetima dovoljnim čak i za košarkaše, nije skuplji od 60 eura s doručkom. Cijene njihovih vina (u buteljama, ali s silikonskim čepom) su u rasponu od 4,0 do 6,5 eura/butelji.

U utorak smo od 9.00 do 17.00 sati upoznavali mane vina. Bezbroj kušanja vodenih otopina s neugodnim mirisima i okusima. Savladavanje uzroka mâna vina. Kušanja ponovo, ponovo …

U srijedu dopodne pregled ustrojstva vinarskog sektora u Alzeyu. Prijem kod gospodina Ludwiga Tauschera i gospodina Klausa Ruflia. Nakon pregleda puta vina od podneska za ocjenjivanja, sve do kontrola i dobivanja (možebitne) markice kvalitete, a potom pauza prije polaganja testa za wein experte. Na putu nas je bilo ukupno 25 članova dvaju spomenutih udruga iz Kutjeva i Iloka i vođa puta, ujedno i voditelj projekta GTZ-a Lucijano Jakšić te prevoditelj. Na žalost, od nas 25,  četvorica nisu položila test uspješno.

Navečer smo posjetili jednog od ponajboljih njemačkih vinara Bettenheimera, čije je gospodarstvo udaljeno 40-ak minuta vožnje autobusom prema Meinzu. Gospodarstvo Bettenheimer posjeduje 13 ha vinograda, isključivo ekološkog usmjerenja. Ondje smo uz tipičnu njemačku večeru imali priliku kušati i njihova vina. No, njihova cijena se kreće od 8,5 do 12,5 eura/ butelja. Njihova filozofija je da ne čuvaju vino duže od 2 godine.
Sljedećeg jutra uslijedio je povratak kući.

 
Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Tomislav Božičević, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik za hortikulturu
 
Pripremi za ispis