Proslavljena 150. godišnjica poljoprivrednog školstva u Križevcima

O povijesti poljoprivrednog školstva u Križevcima te utjecajima i temeljima na kojima i danas rade dvije obrazovne ustanove: Visoko gospodarsko učilište i  Srednja gospodarska škola, brojnim uzvanicima govorili su dekan VGU-a prof.dr.sc. Andrija Špoljar te ravnatelj škole dip.ing. Josip Bošnjak dok je prezentaciju o križevačkoj povijesnoj i kulturnoj baštini te počecima obrazovanja u poljoprivredi i osnivanju učilišta, održala mr.sc. Renata Husinec. Među ostalim je rečeno da je uspostavljanje gospodarske i šumarske škole bio povijesni događaj za hrvatski narod, u kojem je tek trebalo stvarati prve uvjete za shvaćanje racionalnog gospodarenja. Učilište je jedno od najstarijih poljoprivrednih učilišta u Europi, a tijekom prvih pola stoljeća imalo je i ulogu jedinog poljoprivrednoga znanstvenog zavoda u nas. Naše gospodarsko zaostajanje za drugim zemljama bilo je u najvećoj mjeri uzrokovano nedostatkom znanja među poljoprivrenicima.

Ako je to vrijedilo za prošlost, onda to još više vrijedi za sadašnjost. U svim granama privrednih djelatnosti znanje sudjeluje u sve većoj mjeri u finalnom proizvodu. Znanje povećava i oplemenjuje ljudski rad, pa i u poljoprivredi. To je osnovna zadaća poljoprivrednog školstva u Križevcima i danas: oplemeniti i obogatiti ljudski rad, rečeno je također na svečanoj proslavi. U povijesti križevačkog Učilišta utkan je rad mnogih generacija profesora i istraživača, učenika i studenata. Svaka je nova generacija nastavljala rad na tekovinama svojih prethodnika, a svoja je vlastita iskustva ostavljala u baštinu novim naraštajima. Mnogi su učeći i radeći utkali mnogo vlastita truda u ovo Učilište te u kulturni život grada Križevaca te naše domovine.

Danas Učilište ima oko 700 studenata dok Srednju gospodarsku školu pohađa oko 400 učenika i to iz raznih dijelova Hrvatske.
Na svečanoj proslavi obilježavanja 150 godina poljoprivrednog školstva u Križevcima u ime Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu prisustvovali su ravnatelj HZPSS-a dr.sc. Ivan Katalinić, mr.sc. Srećko Ladišić, načelnik Odjela za stočarstvo, Tanja Lasić Jašarović, dipl.inž.agr. te mr.sc. Dario Zagorec iz Područnog odjela HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije.
 
 
Područni odjel HZPSS-a Koprivničko-križevačke županije
mr. sc. Dario Zagorec, viši stručni savjetnik
 
Pripremi za ispis