Jedanaesti izbor najuzornije hrvatske seoske žene

Cilj manifestacije je isticanje vrijednosti i uloge žene na selu kao čuvarice obitelji i kulturne baštine. Priredbom se također pridonosi uključivanju Hrvatske u međunarodni izbor povodom Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada.
Predstavljanje naših uzornih žena započelo je u predvorju Spomen doma, gdje su odjevene u narodnu nošnju pored ukrašenih štandova predstavile gastronomske delicije svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Stručni žiri pobjednicom jedanaestog izbora uzorne seoske žene Hrvatske proglasio je 37-godišnju diplomiranu sanitarnu inženjerku Ivanku Grgić iz Rešetara u Brodsko-posavskoj županiji. Za prvu pratilju izabrana je učiteljica razredne nastave iz Jastrebarskog Jasnica Vojvodić, a za drugu pratilju izabrana je Mica Mršić iz Medviđe kraj Benkovca.
Tri nagrađene uzorne žene dobitnice su i nagrade za najbolje narodne nošnje. Najuređenijom je proglašena nošnja Ivanke Grgić, najstarijom Mice Mršić, a najuzornijom Jasnice Vojvodić.
Sljedeće godine organizator ovog natjecanja bit će Brodsko–posavska županija.
 
 
Područni odjel HZPSS-a Istarske županije
Ivanka Bervida, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica za stočarstvo
Pripremi za ispis