APCP – prvi dan otvorenih vrata

Naime, na imanju Stanislava Senkića imali smo prilike vidjeti prvu izgrađeni objekt u sklopu investicijskog fonda projekta. U pitanju je suvremena nepropusna platforma za zbrinjavanje stajskog gnoja koji nastaje u svinjogojskoj proizvodnji . Uz spomenuto,  Senkić je kao partner sudjelovao u zasijavanju 12 ha usjeva u sklopu programa demonstriranja i popularizacije Dobre poljoprivredne prakse. Riječ je o pokrovnom usjevu Rauole čijim se zaoravanjem postiže dodatno, prirodno obogaćivanje tla. 

kontrola2.jpg

Investicijski fond i program popularizacije DPP ključne su i financijski najjače podržane aktivnosti projekta. Uz široki opseg edukacije kroz seminare, radionice i medije,“ dani otvorenih vrata“ ili kako se još nazivaju „dani polja“ bit će najvažniji mehanizam za širenje stečenog znanja i razmjenu iskustva s drugim proizvođačima. Upravo stoga izuzetno veseli i motivira činjenica da je unatoč obilnoj i upornoj kiši oko 10h u jutro u dvorištu obitelji Senkić pristiglo 40-ak gostiju.

kontrola3.jpg

Osim proizvođača iz okolice, skupu su nazočili predstavnici Osječkog poljoprivrednog fakulteta na čelu s prof .Vukadinovićem, predstavnici HZPSS-a predvođeni načelnikom Odjela za ratarstvo dr. Ivanom  Danjekom i rukovoditeljicom Područnog odjela HZPSS-a Osječko-baranjske  županije dr. sc. Draženkom Gutzmirtl , stručni savjetnici i zaposlenici projekta te predstavnici županije i medija.     
Skupu su se obratili djelatnici i savjetnici  projekta  Hrvoje Horvat,  Davor Antinac, prof. Vukadinović, Darko  Znaor, Sonja Karoglan-Karoglan te  dr. sc.  Danjek koji su proizvođače podsjetili na nadolazeće uvjete u proizvodnji, detalje i zanimljivosti oko nove legislative, ali i na dobrobit uvođenja DPP u proizvodnju – ne samo kao dobrobit za prirodu već i za samog proizvođača zbog usvajanja preciznije i više kontrolirane proizvodnje.  

kontrola1.jpg

Nakon obraćanja, gosti su zajedno obišli novoizgrađenu platformu gdje su se mogli upoznati s tehničkim detaljima pripreme i izvedbe. Također su upoznati s pravilima prijave na investicijski fond projekta koji sa svojih 75% potpore predstavlja trenutno najpovoljnija sredstva za potporu poljoprivrede. Na kraju, gosti su uz diskusiju i razmjenu iskustva kušali domaće specijalitete koje im je velikodušno pripremila obitelj Senkić.
Kao mali podsjetnik, projekt je započeo sa radom u rujnu 2008. godine. Financiran od Svjetske Banke i Globalnog fonda za okoliš, projekt ima za cilj osnaživanje i pripremu proizvođača na nove uvjete gospodarenja u skladu s promjenom zakonodavstva pri ulasku u EU. Projekt se u osnovi sastoji od tri skupine aktivnosti: 1) Investicijski fond i analiza učinka na podzemne vode, 2) popularizacija DPP kroz razne vidove edukacije i demonstracijski program, te 3) jačanje javne svijesti. Ova posljednja skupina aktivnosti usmjerena je na proizvođače kako bi više pažnje poklonili problemu onečišćenja, ali i svijesti građana kako bi se informirali promjenama u poljoprivredi. To je dugoročno posebno važna aktivnost jer njome potpomažemo povratak davno izgubljenog konsenzusa, razumijevanje i međusobno uvažavanje grada i sela.
Prva godina uglavnom je protekla u zapošljavanju djelatnika i savjetnika, postavljanju osnovnih procedura i mehanizama rada. Stručni tim od 6 djelatnika (Horvat, Antinac, Gnjidić, Brečak, Flis, Nikolić) i 3 stručna savjetnika (Aljinović, Znaor, Karoglan) djeluje od svibnja 2009., dakle nešto više od godine dana. Od postignuća u tom periodu svakako bih izdvojio: postavljanje procedura i objavu investicijskog fonda projekta, uspostavu suradnje s Hrvatskim vodama na analizi podzemnih voda, ugovaranje izvođača piezometarskih bušotina, opsežan sustav individualnih posjeta, više od 70 radionica i predavanja, suradnju s 85 farmera s ugovorenih oko 700 ha polja za demonstraciju DPP, suradnju sa fakultetima u sklopu pokusnih polja, postavljanje sustava monitoringa projekta, provedeno početno i srednjoročno anketiranje proizvođača, izradu web stranice, izradu edukacijskog i promotivnog materijala projekta, financiranje tiska i distribucije brošure DPP na 85 000 adresa te još mnogo manjih i većih koraka koji možda ne zvuče veliko, ali bili su od najveće važnosti za nastavak rada.                          

Bez imalo pristranosti, vjerujem da je u pitanju izuzetan rezultat i dok ovo ispisujem osjećam veliko poštovanje i zahvalnost prema svim kolegama, djelatnicima i suradnicima u ministarstvu i van njega, koji su svojim radom tome doprinijeli.
I upravo zbog svega nabrojanog, dan otvorenih vrata na gospodarstvu obitelji  Senkić ima i karakter simboličnog trenutka prijelaza  u novi period projekta. Pred nama je izazov održavanja dosadašnjeg ritma  te uspješan završetak svega što smo planirali.  Vrijeme prvih koraka i dječjih bolesti, vrijeme strpljivih višemjesečnih pregovaranja i priprema, vrijeme iščekivanja konkretnih, opipljivih rezultata je iza nas. Danas možemo reći da imamo poljoprivredni projekt s jasnim i vidljivim rezultatima, sa svim sastavnicama u uspješnoj provedbi. Imamo projekt koji je stasao i nezadrživo kreće u svoje najbolje, aktivne godine.                         
Za kraj, bez nepotrebne lažne skromnosti, možemo prenijeti i riječi nekih od naših gostiju u petak: „Tko kaže da kod nas nema pozitivnih i uspješnih priča? APCP je jedna od njih!“

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja
Projekt kontrole onečišćenja u poljoprivredi
Hrvoje Horvat, dr. vet. med., voditelj projekta
Pripremi za ispis