Natjecanje orača Bjelovarsko-bilogorske županije


Posebno je indikativno da ove godine i nakon stručne obuke koju je sa njima odradio naš vrijedni kolega Ivica Prpić niti jedan natjecatelj nije kao prethodnih godina odustao od natjecanja što sve govori koliko su natjecatelji zainteresirani da se natječu i pobijedi.

S obzirom da su se dosadašnjih godina takmičari natjecali u oranju klasičnim plugovima a na državnom i svjetskom natjecanju traži se predstavnik  i u oranju plugovima premetnjacima, ove se godine uz natjecanje u oranju klasičnim plugovima gdje se takmičilo 12 takmičara održalo i natjecanje u oranju plugovima premetnjacima gdje se takmičilo 5 takmičara.

Da bi ovogodišnje oranje bilo što atraktivnije pobrinuli su se organizatori koji su pripremili i natjecanje u tradicionalnom oranju konjskim zapregama u kojima su se natjecala 4 para natjecatelja sa 4 para konja po istim elementima ocjenjivanja kao i orači traktorima.

Pobjednici u oranju traktorima i ove godine su bili dosadašnji pobjednici koji su i najviše uložili u pripremu i opremu svojih plugova.

U natjecanju klasičnim plugom pobijedio je natjecatelj Željko Krapec iz Severina, u natjecanju plugovima premetnjacima natjecatelj Zoran Piskač iz Prgomelja a u oranju konjskim zapregama pobijedio je natjecatelj Ivan Despetović iz Velike Pisanice sa pomoćnikom Ivanom Kuzman.

Nakon oranja održano je tradicionalno veselo druženje organizatora, orača i sudaca a dogovoren je i zajednički odlazak i velika ljudska i glazbena potpora našim natjecateljima na državnom natjecanju u Suhopolju.

Na kraju i velika zahvala prije svega kolegi Ivici Prpić koji je unatoč velikim obavezama pripreme natjecanja orača u svojoj županiji pronašao vremena za stvarno stručnu obuku naših orača posebno u plugovima premetnjacima gdje su se takmičili prvi put, kolegi Ivanu Ključec koji je vodio natjecanje te kolegi Goranu Klopotan koji je sve rezultate besprijekorno informatički odradio u svom poznatom ležernom a inteligentnom stilu.

Područni odjel Bjelovarsko-bilogorske županije
Vlado Bistrović, dipl.ing.agronom
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis