Međunarodni sajam ribarstva u Ankoni




Na izložbenom dijelu sajma predstavile su se talijanske institucije nadležne za sigurnost na moru. Dio izlagača predstavio je svoju opremu za očuvanje ribe nakon ulova što se prvenstveno odnosi na postrojenja za proizvodnju leda i termo izolirane kontejnere za čuvanje pothlađene ribe na palubi. Tu su izlagali i proizvođači opreme za purifikaciju školjkaša te za sortiranje i pakiranje uglavnom dagnje. Na izložbi su također izlagali proizvođači novije generacije ribarskih brodice kao i predstavnici za prodaju brodskih pogonskih strojeva. Novi pogonski strojevi imaju „ekološki“ koncept pa im je potrošnja po jedinici snage više nego dvostruko manja. Proizvođači opreme za postavljanje uzgajališta riba i školjkaša su izložili materijale i elemente za podizanje novih uzgajališta.

Na savjetovanju su raspravljene aktualnosti u ribarstvu Sredozemlja kao primjerice: rizici koje nose klimatske promjene i globalizacija tržišta, učinci ribarstva na ekosustav i prateće tehnološke inovacije, prerada i konzerviranje proizvoda ribarstva i rasprava o novijoj Uredbi Vijeća EU (EC. REG. 1967/2006) koja se odnosi na ribolov u Mediteranu.

U sklopu sajmenih događanja organiziran je i okrugli stol Jadransko-jonske inicijative koja je ustanovljena na razini Ministarstava vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije 2000. godine. Inicijativa je pokrenuta s ciljem jačanja regionalne suradnje radi podržavanja političke i ekonomske stabilnosti u regiji, a važnom komponentom drži zaštitu okoliša i održivu ekspolataciju prirodnih resursa. U tom smislu ribarstvo sadrži sve navedene elemente pa ima poseban status u raspravama. U okviru okruglog stola predloženo je skorašnje potpisivanje protokola ove inicijative kojom bi se ovo područje ustanovilo kao europska makro-regija. Ove godine je stavljen naglasak na strategije koje su zajedničke svim zemljama u području koje pokriva ova Inicijativa. U tom kontekstu se spominje i ribolov, a iz konteksta izlaganja mogu komentirati da je vruća točka suradnje ribarstvu u Jadranu za kojeg se traži zajednički pristup. Tu svakako najveću važnost dobiva odnos talijanskog i hrvatskog ribarstva koji ima znanstvene podloge, ali je obilježen i pregovorima za 13. poglavlje između RH i EU.

ancona_1.jpg 

U ribarskoj luci u Ankoni smješteno je preko 380 ribarskih plovila. U dijelu „Molo Mandracchio" nalazi se stotinjak većih brodova koji su opremljeni za koćarenje, tridesetak za lov male plave ribe i preko sedamdeset ih je opremljeno dredžama za lov školjkaša. Dio flote okrenut je malom gospodarskom ribolovu. Godišnji ulov ribara iz Ankone prelazi 9000 tona godišnje.






Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
dr. sc. Lav Bavčević, načelnik Odjela za ribarstvo


Pripremi za ispis