Sajam lova, ribolova, ekologije i ruralnog turizma

Na sajmu je bilo više izlagača i više posjetitelja nego prošle godine, što je u ovo recesijsko vrijeme iznenađujuće. Po riječima organizatora Sajam lova ribolova, ekologije i ruralnog turizma ove godine se pokazao uspješnim i potrebnim. Drugi LOREKO profilirao se u pravi sajam lova, ribolova i ekologije.

slika_1.JPG

Program sajma bio je vrlo sadržajan, tako da pojedini posjetitelj nisu stigli niti obići sve sadržaje. Nabrojat ću samo neke: drugi LOREKO kup, ribolovno natjecanje, zatim otvorenje lovačkog muzeja i izložbe trofeja u Lovačkoj kući, biciklijada i natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša za ekipe ribolovnih udruga. Predstavili su se i mladi hrvatski inovatori s patentima u zaštiti okoliša na Sajmu ideja, organizriano je i natjecanje u gađanju glinenih golubova, izložba Kinološkog saveza Hrvatske i Kinološkog društva Bjelovar, prezentacija programa hipoterapije, udruge „Krila za terapijsko jahanje i natjecanje u off –road vožnji, zatim svakodnevna događanja paintball, sportsko penjanje na umjetnoj stijeni, izložba divljači, ribolov na sajamskom ribnjaku, gađanje lukom i strijelom i terapijsko jahanje na konjima Haflinger pasmine.

Bilo je puno predavanja, okruglih stolova i radionica: okrugli stol s temom Zbrinjavanje otpada, zakonska regulativa i zadaci lokalne uprave, te kako ih provesti u život, predavanje i radionica o toplinskim rješenjima za biomasu i obnovljivi izvori energije, aktivnosti i financiranje programa i projekata Fonda za zaštitu okoliša. Održan je i okrugli stol o ekološkoj poljoprivredi: Kako (p)ostati ekološki proizvođač, tržište i poticaji. Zatim u subotu je bilo predavanje o obnovljivim izvorima bioenergije-solarna energija i biogorivo i okrugli stolovi o dgovornosti za štete od divljači u prometu i biciklističke staze u turističkoj ponudi stanje i problemi i predstavljanje projekta „Manjine za manjine”            

U sklopu sajma bila je promocija akcije Hrvatske gospodarske komore” Vrijedne ruke" gdje su se predstavili proizvođači poljoprivrednih i drugih proizvoda koji doprinose očuvanju tradicije i kulturne baštine. Tako da su ekološki proizvođači osim predavanja mogli i predstaviti svoje proizvode. U ovim kriznim vremenima akcija Gospodarske komore „Vrijedne ruke” zaista je hvale vrijedna manifestacija, koja pomaže poljoprivrednicima da svoje proizvode mogu predstaviti i prodavati diljem Lijepe naše. Ako do sada niste bili na ovom sajmu dođite sljedeće godine.

  
Područni odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Darija Marković, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica za stočarstvo
 
 
 
Pripremi za ispis